притисни ентер »

Премиера на „ Отело“ во  МНТ
Премиера на „ Отело“ во  МНТ

Премиера на „ Отело“ во МНТ

Премиера на „ Отело“ во МНТ Потребата да се препознаат знаците на насилство за да се спречи тоа на време, е пораката од Шекспировата трагедија „ Отело“, која вечерва ќе биде премиерно изведена во МНТ, по премиерата во Босанскиот народен театар од Зеница, на 16 ноемри. Режијата ја потпишува Нина Николиќ, која минатата година во театарот во Зеница,

Премиера на „Отело“ вечерва во МНТ

Премиера на „Отело“ вечерва во МНТ

Претставата „Отело“ од Шекспир, во копродукција на Босанско народно позориште, во режија на македонката Нина Николиќ, вечерва во 20 часот ќе има скопска премиера во Македонскиот народен театар. Во претставата играат актери од БиХ и од Македонија и репликите ги изговараат на мајчин јазик. Според драматургот Тамара Барачков, ова читање на „Отело“ е

Босанско-македонската „Отело“ на Нина Николиќ вечерва премиерно во МНТ

Босанско-македонската „Отело“ на Нина Николиќ вечерва премиерно во МНТ

По премиерата во Босна и Херцеговина пред 20-ина дена, претставата „Отело“ од Шекспир на македонската режисерка Нина Николиќ вечерва во 20 часот ќе  има скопска премиера во Македонскиот народен театар (МНТ). „Отело“ е копродукција на Босанско народно позориште од Зеница, „Перипетија продукција“ и МНТ. Во претставата играат актери од БиХ и од Македонија

Вечерва македонска премиера на претставата „Отело“

Вечерва македонска премиера на претставата „Отело“

По премиерата во Босанско народно позориште во Зеница на 16 ноември, претставата „Отело“ од Шекспир во режија на Нина Николиќ, која е копродукција меѓу театарот од Зеница и Македонскиот народен театар, вечерва од 20 часот ќе има и македонска премиера во МНТ. Во проектот, во кој е вклучена и продукцијата „Перипетија“, играат актери од двете земји: Енес

Македонска премиера на копродукциската претстава „Отело“

Македонска премиера на копродукциската претстава „Отело“

По премиерата во Босанско народно позориште во Зеница на 16 ноември, претставата „Отело“ од Шекспир во режија на Нина Николиќ, која е копродукција меѓу театарот од Зеница и Македонскиот народен театар, вечер од 20 часот ќе има и македонска премиера во МНТ. Во проектот, во кој е вклучена и продукцијата „Перипетија“, играат актери од двете земји: Енес

Премиера на копродукциската претстава „Отело“ во МНТ

Премиера на копродукциската претстава „Отело“ во МНТ

По премиерата во Босанско народно позориште во Зеница на 16 ноември, претставата „Отело“ од Шекспир во режија на Нина Николиќ, која е копродукција меѓу театарот од Зеница и Македонскиот народен театар, вечер од 20 часот ќе има и македонска премиера во МНТ. Во проектот, во кој е вклучена и продукцијата „Перипетија“, играат актери од двете земји: Енес

Македонска премиера на копродукциската претстава „Отело“

Македонска премиера на копродукциската претстава „Отело“

По премиерата во Босанско народно позориште во Зеница на 16 ноември, претставата „Отело“ од Шекспир во режија на Нина Николиќ, која е копродукција меѓу театарот од Зеница и Македонскиот народен театар, вечер од 20 часот ќе има и македонска премиера во МНТ. Во проектот, во кој е вклучена и продукцијата „Перипетија“, играат актери од двете земји: Енес

Македонска премиера на копродукциската претстава „Отело“

Македонска премиера на копродукциската претстава „Отело“

По премиерата во Босанско народно позориште во Зеница на 16 ноември, претставата „Отело“ од Шекспир во режија на Нина Николиќ, која е копродукција меѓу театарот од Зеница и Македонскиот народен театар, вечер од 20 часот ќе има и македонска премиера во МНТ. Во проектот, во кој е вклучена и продукцијата „Перипетија“, играат актери од двете земји: Енес

Премиерно во МНТ: Новата поставка на „Отело“ има цел да се приближи до младата публика

Премиерно во МНТ: Новата поставка на „Отело“ има цел да се приближи до младата публика

„Анализирајќи ја драмата еден подолг период, заклучивме дека ликовите мора да ги направиме разбирливи не само за публиката туку и за нас самите. Мислам дека Шекспировите теми се исклучително актуелни и дека можат да се третираат како проблеми на современото живеење“, изјави режисерката Нина Николиќ во пресрет на премиерата на „Отело“ што ќе се одржи

Македонска премиера на копродукциската претстава „Отело“

Македонска премиера на копродукциската претстава „Отело“

По премиерата во Босанско народно позориште во Зеница на 16 ноември, претставата „Отело“ од Шекспир во режија на Нина Николиќ, која е копродукција меѓу театарот од Зеница и Македонскиот народен театар, вечер од 20 часот ќе има и македонска премиера во МНТ. Во проектот, во кој е вклучена и продукцијата „Перипетија“, играат актери од двете земји: Енес