притисни ентер »

Денеска е спомен на Преподобен Бенедикт Нурсиски: Мудрец и исцелител
Денеска е спомен на Преподобен Бенедикт Нурсиски: Мудрец и исцелител

Денеска е спомен на Преподобен Бенедикт Нурсиски: Мудрец и исцелител

Македонската православна црква денес го слави мудрецот Бенедикт Нурсиски. Роден е во Нурсиската област во Италија, во 480 година, од богати и угледни родители. Не се задржа долго по школите, зашто брзо увиде дека заради книшкото учење може да го изгуби „големиот разум на својата душа“. Од училиште излезе како „ненаучен мудрец и разумен незнајко“. Побегна