притисни ентер »

Досега најголем број - за една недела 134 новозаболени од морбили
Досега најголем број - за една недела 134 новозаболени од морбили

Досега најголем број - за една недела 134 новозаболени од морбили

Последнава недела регистрирани се 134 нови случаи на заболени од мали сипаници и бројката расте. Трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници продолжува, а веќе неколку недели по ред бројот на новозаболени е повеќе од 100. Од новозаболените 48 се од Скопје, а останатите 86 се од десет други градови со што вкупниот број на зафатени

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка состојба

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка состојба

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка здравствена состојба вчера била хоспитализирана на Клиниката за инфективни болести. Од Клиниката велат дека пациентката е со кетоацидоза и дека е сместена на одделот за интензивно лекување. На овој оддел веќе подолго време е девојката со церебрална парализа која е на механичка вентилација со

Рекорден број на новозаболени од морбили последнава седмица

Рекорден број на новозаболени од морбили последнава седмица

Последнава седмица се регистрирани 134 нови случаи на заболени од мали сипаници и бројката и натаму расте, со што продолжува трендот на регистрирање голем број заболени од морбили и веќе неколку седмици последователено бројот на новозаболените е повисок од 100 пациенти. Од новозаболените 48 пациенти се регистрирани во Скопје, а преостанатите 86 се

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка здравствена состојба

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка здравствена состојба

Заболена од мали сипаници со новооткриен дијабет во тешка здравствена состојба вчера била хоспитализирана на Клиниката за инфективни болести, пишува „СДК.мк“ Од Клиниката велат дека пациентката е со кетоацидоза и дека е сместена на одделот за интензивно лекување. На овој оддел веќе подолго време е девојката со церебрална парализа која е на механичка

Алармантен број на заболени од морбили, 134 лица само за една недела

Алармантен број на заболени од морбили, 134 лица само за една недела

Алармантен број на заболени од морбили. 134 лица се регистрирани минатата недела. Од Институтот за јавно здравје велат дека ова е најголем број на заболени во споредба со минатите недели. 48 пациенти се од Скопје, 25 од Струга, 23 од Куманово и другите градови. Најголем број се на возраст над 30 години. Според епидемиологот Гордана Кузмановска ова

За една недела 134 новозаболени од морбили - епидемијата нема да стивне набрзо

За една недела 134 новозаболени од морбили - епидемијата нема да стивне набрзо

За само една недела 134 нови случаи на мали сипаници, бројката на заболени од морбили е во постојан раст. Според здравствените власти во земајава се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници, велат во последните десетина недели овој број континуирано се одржува околу 100, но ова е највисоката бројка регистрирана воопшто

Изминатата недела 134 заболени од морбили

Изминатата недела 134 заболени од морбили

За епидемилозите ова досега е рекордно највисока бројка на заразени од стратот на епидемијата. Најголем број од заразените се луѓе над 30 години, кои се во генерација кои немале примено ревакцина. За епидемилозите крајот на епидемијата од морбили е се уште далеку. Бројот на заразени доминира надвор од Скопје каде бројот на невакцинирани е поголем и

И натаму над 100 заболени од мали сипаници неделно, Филипче очекува епидемијата да спласне по крајот на учебната година

И натаму над 100 заболени од мали сипаници неделно, Филипче очекува епидемијата да спласне по крајот на учебната година

Намалување на бројот на заболени од мали сипаници министерот за здравство Венко Филипче очекува по завршување на учебната година на 10 јуни. „Бројот на заболени од морбили сè уште е висок, како и што се предвидуваше. Сметам дека до крајот на учебната година ќе се намалува интензитетот на заболени, иако до крајот на годината ќе се јавуваат вакви случаи

Комисијата за заштита од дискриминација: Незапишувањето на невакцинираните деца не е дискриминација

Комисијата за заштита од дискриминација: Незапишувањето на невакцинираните деца не е дискриминација

Embedded video for Комисијата за заштита од дискриминација: Незапишувањето на невакцинираните деца не е дискриминација Околу 300 родители од Скопје се соочуваат со прекршочни пријави и плаќање на казни до 600 евра за невакцинирање на нивните деца. Толку пријави доставил Здравствен дом Скопје до Државниот санитарен и здравствен инспекторат по спроведените

Изминатата недела најмногу заболени од морбили од почетокот на епидемијата

Изминатата недела најмногу заболени од морбили од почетокот на епидемијата

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува 134. Во последните десетина недели овој број континуирано се одржува околу 100, но ова е највисоката бројка регистрирана воопшто откако е регистрирана епидемијата. Од новозаболените 48 се од Скопје,