притисни ентер »

Одложеното плаќање на кредитите НЕМА ДА ВАЖИ за сите граѓани
Одложеното плаќање на кредитите НЕМА ДА ВАЖИ за сите граѓани

Одложеното плаќање на кредитите НЕМА ДА ВАЖИ за сите граѓани

Нема сите граѓани да добијат можност да го одложат плаќањето на дел од ратите за кредити. Самите банки се тие кои ќе одлучуваат каква понуда ќе им дадат на своите клиенти. Според неофицијалните информации до кои дојде Алсат, управните одбори на банките ќе донесат одлука за мораторум од 3 до 6 месеци на сите кредити, но тоа нема да важи за оние за кои

Одложеното плаќање на кредитите НЕМА ДА ВАЖИ за сите граѓани

Одложеното плаќање на кредитите НЕМА ДА ВАЖИ за сите граѓани

Нема сите граѓани да добијат можност да го одложат плаќањето на дел од ратите за кредити. Самите банки се тие кои ќе одлучуваат каква понуда ќе им дадат на своите клиенти. Според неофицијалните информации до кои дојде Алсат, управните одбори на банките ќе донесат одлука за мораторум од 3 до 6 месеци на сите кредити, но тоа нема да важи за оние за кои

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите Нема мораториум за кредитите за граѓаните и компаниите, туку банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите. Владата вчера ја донесе Уредбата, со која им овозможува на банките да понудат поповолни услови за клиентите. Односно можат да им ги

Одложени кредити, намалени камати – како ќе се преброди наредниот период?

Одложени кредити, намалени камати – како ќе се преброди наредниот период?

Граѓаните и компаниите може да очекуваат одложување на исплатата на ратите на кредити, репрограмирање, пониска каматна стапка и други поволности со кои ќе им се олесни отплатата на кредитите за време на корона-кризата. Владата ја донесе уредбата што претходно ја подготвија Народната банка, Министерството за финансии и Македонската банкарска асоцијација

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите

Нема мораториум за кредитите, банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите Нема мораториум за кредитите за граѓаните и компаниите, туку банките сами ќе одлучуваат дали и кому ќе му ги одложат ратите. Владата вчера ја донесе Уредбата, со која им овозможува на банките да понудат поповолни услови за клиентите. Односно можат да им ги

Владата донесе уредба за одложување на кредитите, сега на потег се банките

Владата донесе уредба за одложување на кредитите, сега на потег се банките

Сега на потег се банките. Уредбата предвидува можност банките ќе дадат понуда за одложување или грејс период на обврските, пролонгирање на подолг период, пониска камата или одобрување на нов, поповолен кредит за рефинансирање на постоечкиот. Од македонската банкарска асоцијација информираа дека банките се подготвуваат да постапат согласно Уредбата

Нема да има целосен мораториум на банкарските кредити – банките ќе одлучуваат кому да му се одложи плаќањето

Нема да има целосен мораториум на банкарските кредити – банките ќе одлучуваат кому да му се одложи плаќањето

Share Tweet Share Share Email Comments Целосен мораториум на банкарските кредити на задолжените граѓани и компании нема да има, туку банките индивидуално ќе одлучуваат кому да му се одложи плаќањето на ратите, пренесува Телма. Владата вчера ја донесе Уредбата, со која им овозможува на банките да понудат поповолни услови за клиентите. Односно можат

Владата донесе уредба: Еве што ќе се случува со кредитите на граѓаните

Владата донесе уредба: Еве што ќе се случува со кредитите на граѓаните

Владата ја донесе уредбата со која ќе се воведе одложување на исплатата на ратите од кредитите на граѓаните и фирмите, како и други поволности за клиентите на банките и штедилниците додека трае кризата предизвикана од епидемијата на коронавирус. Иако во уредбата не се споменува конкретен период, министерката за финансии Нина Ангеловска, на прес-конференција

Банките ќе ве известат за одложување на ратите од кредитите, ако не одговорите се смета дека понудата е прифатена

Банките ќе ве известат за одложување на ратите од кредитите, ако не одговорите се смета дека понудата е прифатена

Владата ја донесе уредбата со која ќе се воведе одложување на исплатата на ратите од кредитите на граѓаните и фирмите, како и други поволности за клиентите на банките и штедилниците додека трае кризата предизвикана од епидемијата на коронавирус. Иако во уредбата не се споменува конкретен период, министерката за финансии Нина Ангеловска, на прес-конференција

Може ли финансискиот сектор да го спаси реалниот

Може ли финансискиот сектор да го спаси реалниот

Фото: Маја Јаневска-Илиева Банките, за разлика од финансиската криза во 2008 година, овој пат не се погодени од ситуацијата предизвикана од пандемијата на коронавирусот, така што, според експертите, токму тие би требало, со директна помош на компаниите, сега да ја повлечат економијата, а со тоа и целото општество, нагоре Запирањето на одредени економски