притисни ентер »

На Василица се крши леб или пита со паричка - еве каде се чува до следната година
На Василица се крши леб или пита со паричка - еве каде се чува до следната година

На Василица се крши леб или пита со паричка - еве каде се чува до следната година

Василица е голем и тежок празник, именден и куќна слава на многу македонски семејства. На василица се крши леб или пита со паричка, која се верува дека носи среќа и бериќет. Важно е ако ви се падне паричката каде ќе ја чувате. Секогаш парчето леб кое било наменето за вас треба да го изедете, а ако ви се падне паричката треба да постапите вака: Никако