притисни ентер »

Стручното образование мора да се помага оти создава кадри кои се барани на пазарот на трудот, рече Царовска во Штип
Стручното образование мора да се помага оти создава кадри кои се барани на пазарот на трудот, рече Царовска во Штип

Стручното образование мора да се помага оти создава кадри кои се барани на пазарот на трудот, рече Царовска во Штип

„Го јакнеме средното стручно образование за да создадеме стручни кадри кои се барани на пазарот на трудот и кои веднаш може да се вклучат во производствениот процес. За таа цел активно работиме на обезбедување услови за практична настава за учениците како во самите училишта така и директно во компаниите“, рече министерката за образование и наука Мила

Царовска: Над 90 отсто од учениците се вклучни во онлајн наставата

Царовска: Над 90 отсто од учениците се вклучни во онлајн наставата

Повеќе практични вештини, а помалку предмети. Се подготвува нов концепт за основното образование. Подготовката треба да заврши за еден месец, по што ќе биде на јавна дебата за наставниците и јавноста. Наставните програми треба да се направат онлајн  до март догодина. Планот е да се се стартува со  првите и шестите одделенија од учебната 2021/2022 година

Царовска: Се подготвува нов концепт за основното образование

Царовска: Се подготвува нов концепт за основното образование

Се прави нов концепт за основното образование во кој сите елементи што се потребни како знаење ќе бидат воведени со тоа што се намалува бројот на предмети, а нема да има додавање на предмети, најави денеска министерката за образование и наука Мила Царовска во Штип. – Практични вештини како готвење, ОТП кое што беше укинато, поезија, драма, сето она

Царовска: Повеќе од 90 проценти од учениците се вклучени во онлајн наставата

Царовска: Повеќе од 90 проценти од учениците се вклучени во онлајн наставата

Повеќе практични вештини, а помалку предмети. Се подготвува нов концепт за основното образование. Подготовката треба да заврши за еден месец, по што ќе биде на јавна дебата за наставниците и јавноста. Наставните програми  треба да се направат онлајн  до март догодина. Планот е да се се стартува со  првите и шестите одделенија од учебната 2021/2022

Царовска во посета на штипското средно училиште „Коле Нехтенин“

Царовска во посета на штипското средно училиште „Коле Нехтенин“

Министерката за образование и наука, Мила Царовска и вршителот на должност градоначалник на Општина Штип, Јане Миланов денеска го посетија регионалниот електро-машински „Коле Нехтенин“-Штип. Во ова средно училиште  во рок од три години се инвестирани 45 милиони денари, од кои еден дел во реконструкција, а дел во набавка на наставни материјали. Царовска

Царовска: Се враќаат ОТП, домаќинство и други предмети во основното образование

Царовска: Се враќаат ОТП, домаќинство и други предмети во основното образование

Се прави нов концепт за основното образование во кој сите елементи што се потребни како знаење ќе бидат воведени со тоа што се намалува бројот на предмети, а нема да има додавање на предмети, најави денеска министерката за образование и наука Мила Царовска во Штип. – Практично вештини како готвење, ОТП кое што беше укинато, поезија, драма, сето она

Царовска: Се подготвува нов концепт за основното образование

Царовска: Се подготвува нов концепт за основното образование

Се прави нов концепт за основното образование во кој сите елементи што се потребни како знаење ќе бидат воведени со тоа што се намалува бројот на предмети, а нема да има додавање на предмети, најави денеска министерката за образование и наука Мила Царовска во Штип. – Практични вештини како готвење, ОТП кое што беше укинато, поезија, драма, сето она

Царовска: Се прави нов концепт за основното образование, ќе нема зголемување на предмети

Царовска: Се прави нов концепт за основното образование, ќе нема зголемување на предмети

Се прави нов концепт за основното образование во кој сите елементи што се потребни како знаење ќе бидат воведени со тоа што се намалува бројот на предмети, а нема да има додавање на предмети, најави денеска министерката за образование и наука Мила Царовска во Штип. – Практично вештини како готвење, ОТП кое што беше укинато, поезија, драма, сето она