притисни ентер »

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Сочен колач од ф’стаци готов за еден час
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Сочен колач од ф’стаци готов за еден час

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Сочен колач од ф’стаци готов за еден час

Потребно: 100 гр несолени ф’стаци 150 гр шеќер во прав 150 гр брашно 100 гр растопен путер 3 свежи јајца 1 пакување квасец 1 лажичка екстракт од ванила 50 мл млеко 1 прстофат сол Подготовка: Загрејте ја рерната на 180°C. Во сад изматете ги јајцата со шеќерот додека смесата не стане пенеста и бледа. Додадете го растопениот путер и мешајте додека сè

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мрзлива пита со мак

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мрзлива пита со мак

Потребно: За тестото: 170 гр путер (омекнат) 100 гр шеќер во прав 2 жолчки 300 гр брашно 2 лажички сода бикарбона За филот: 150 гр шеќер 2 кесички ванилин шеќер 200 гр мелен мак 100 гр путер Рендана кора од 1/2 лимон 200 мл млеко 2 белки Подготовка: Изматете го омекнатиот путер со шеќерот во прав. Додадете ги жолчките и добро измешајте. Промешајте

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ролат од спанаќ со сирење и шунка

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ролат од спанаќ со сирење и шунка

Потребно: 400 гр свеж спанаќ 4 јајца 2 лажици брашно Сол, бибер 200 гр сирење 100 гр крем сирење 150 гр шунка (сечена на тенки ленти) Малку рен (по избор) Подготовка: Спанаќот сварете го кратко, исцедете го и ситно исечкајте го. Измешајте ги жолчките и брашното, зачинете со сол и бибер. Изматете ги белките додека не се стегнат и нежно измешајте ги

Крокембуш – француска кула од среќа: Совршен рецепт што ќе ги освои сите сетила

Крокембуш – француска кула од среќа: Совршен рецепт што ќе ги освои сите сетила

Крокембуш стана атракција преку ноќ поради популарниот кулинарски натпревар, а ние ви го пренесуваме најдобриот рецепт! Крокембуш е традиционален француски десерт кој често ја заменува свадбената торта и се подготвува за крштевки, прослави и големи празници. Името доаѓа од француските зборови croque en bouche, што значи „крцкаво во устата“. Тоа е всушност

Рецепт за крцкава пита со сирење: Идеална е за појадок, ужина или вечера

Рецепт за крцкава пита со сирење: Идеална е за појадок, ужина или вечера

Овој рецепт е идеален за почетници во кујната. СОСТОЈКИ: За облогата: 2 јајца 100 мл млеко 4 масла 5 лажици брашно 2 лажици гриз 1/2 кесичка квасец Полнење: 2 јајца 250 гр сирење 1 лажица кисела павлака 50 гр рендано сирење 3 супени лажици млеко 500 гр тенки кори Подготовка: 

„Тајната на баба“ – Испробајте го колачот со палента и бадеми

„Тајната на баба“ – Испробајте го колачот со палента и бадеми

Колачот со палента е вистинско изненадување за непцето – лесен, мирислив и совршено избалансиран. Комбинацијата од блага текстура и крцкави бадеми му дава посебен шарм, додека кората од портокал внесува свежина во секој залак. Идеален е за пролетните денови, со шолја кафе или како лесен десерт после ручек. Лесно се подготвува, а резултатот е чиста

ЕГИПЕТСКИ КОЛАЧ: Десерт со мед и бадеми што се топи во устата

ЕГИПЕТСКИ КОЛАЧ: Десерт со мед и бадеми што се топи во устата

Различно и вкусно, никој нема да остане само за едно парче. Состојки: За тесто: 75 гр маргарин 3 јајца 125 гр шеќер 150 гр брашно половина кесичка прашок за пециво 3 лажици слатка павлака кесичка ванилин шеќер За фил: 100 гр маргарин 100 гр мед 150 гр бадеми половина лажичка цимет Подготовка: Јајцата се матат со шеќер и ванилин шеќер. Растопете го

ЕГИПЕТСКИ КОЛАЧ: Десерт со мед и бадеми што се топи во устата

ЕГИПЕТСКИ КОЛАЧ: Десерт со мед и бадеми што се топи во устата

Различно и вкусно, никој нема да остане само за едно парче. Состојки: За тесто: 75 гр маргарин 3 јајца 125 гр шеќер 150 гр брашно половина кесичка прашок за пециво 3 лажици слатка павлака кесичка ванилин шеќер За фил: 100 гр маргарин 100 гр мед 150 гр бадеми половина лажичка цимет Подготовка: Јајцата се матат со шеќер и ванилин шеќер. Растопете го