притисни ентер »

Денес ја славиме Великомаченичка Ирина: Ова никако не смеете да го правите!
Денес ја славиме Великомаченичка Ирина: Ова никако не смеете да го правите!

Денес ја славиме Великомаченичка Ирина: Ова никако не смеете да го правите!

Македонската православна црква денес го одбележува споменот на Великомаченичката Ирина, сама легнала во гроб, а кога после четири дена го отвориле таа не била во него… Живееше во апостолските времиња на Балканот во некој град Магедон, каде што татко и’ Ликиниј беше малечок цар. Некои мислат дека таа е Словенка. Родена како незнабошка од родители-незнабошци,

Денес е спомен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска: Поcтpада поради веpбата во Хpиста

Денес е спомен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска: Поcтpада поради веpбата во Хpиста

Според календарот на МПЦ, 17-ти мај е ден посветен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска. Родена е во градот Тарс, од родители незнабошци, но богати и прочуени. Кога слушна од христијаните за Христа, таа се разгоре со љубов кон Спасителот и во душата беше целата христијанка. Се случи самиот цар Диоклецијан да запре во Тарс и додека се задржуваше во

Денес е спомен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска: Пострада поради вербата во Христа

Денес е спомен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска: Пострада поради вербата во Христа

Според календарот на МПЦ, 17-ти мај е ден посветен на Светата маченичка Пелагија Тарсиска . Родена е во градот Тарс, од родители незнабошци, но богати и прочуени. Кога слушна од христијаните за Христа, таа се разгоре со љубов кон Спасителот и во душата беше целата христијанка. Се случи самиот цар Диоклецијан да запре во Тарс и додека се задржуваше