притисни ентер »

Здравје: Пет намирници за зајакнување на мозокот и подобрување на меморијата
Здравје: Пет намирници за зајакнување на мозокот и подобрување на меморијата

Здравје: Пет намирници за зајакнување на мозокот и подобрување на меморијата

Охрид, 1. септември 2025 (ОХРИДПРЕС) – Многу луѓе внимаваат на својата исхрана за да одржат витка линија, но често забораваат колку храна влијае на здравјето на најважниот орган – мозокот. Долготрајната консумација на нездрава храна и пијалоци може сериозно да ги наруши неговите функции. За среќа, исхраната што го промовира здравјето на мозокот не

Тие се здрави, но заедно прават повеќе штета отколку корист

Тие се здрави, но заедно прават повеќе штета отколку корист

Многу од нас се обидуваат да се хранат здраво – избираме храна богата со растителни влакна, витамини и добри масти, но вагата сè уште покажува несакани бројки. Иако индивидуално се корисни за здравјето, некои комбинации на храна всушност можат да го забават варењето на храната, да го зголемат нивото на шеќер во крвта или да го поттикнат таложењето

Кога нивото на енергија опаѓа: Попладневен меѓуоброк го штити мозокот на долг рок и ве враќа во живот

Кога нивото на енергија опаѓа: Попладневен меѓуоброк го штити мозокот на долг рок и ве враќа во живот

Кога нивото на енергија опаѓа попладне, повеќето луѓе посегнуваат по кафе или слатки. Сепак, експертите за исхрана истакнуваат дека постои многу подобар избор за мозокот – една шака јаткасти плодови. Бадемите, оревите, лешниците или ф’стаците не само што брзо ве заситуваат, туку и го поддржуваат здравјето на мозокот и ја штитат когнитивната функција

Тие се здрави, но заедно прават повеќе штета отколку корист

Тие се здрави, но заедно прават повеќе штета отколку корист

Многу од нас се обидуваат да се хранат здраво – избираме храна богата со растителни влакна, витамини и добри масти, но вагата сè уште покажува несакани бројки. Иако индивидуално се корисни за здравјето, некои комбинации на храна всушност можат да го забават варењето на храната, да го зголемат нивото на шеќер во крвта или да го поттикнат таложењето

Тие се здрави, но заедно прават повеќе штета отколку корист

Тие се здрави, но заедно прават повеќе штета отколку корист

Многу од нас се обидуваат да се хранат здраво – избираме храна богата со растителни влакна, витамини и добри масти, но вагата сè уште покажува несакани бројки. Иако индивидуално се корисни за здравјето, некои комбинации на храна всушност можат да го забават варењето на храната, да го зголемат нивото на шеќер во крвта или да го поттикнат таложењето