притисни ентер »

Најголемата „мртва зона“ може да се појави во Мексиканскиот залив
Најголемата „мртва зона“ може да се појави во Мексиканскиот залив

Најголемата „мртва зона“ може да се појави во Мексиканскиот залив

Според експертите, во Мексиканскиот залив ова лето би можело да настане една од најголемите „мртви зони“ забележани во поновата историја. „Мртвата зона“ е позната во научната литература како хипоксија, што значи состојба на намалена количина на кислород. Водата која има ниска концентрација на кислород повеќе не може да биде погодна за живот. Со децении

Најголемата „мртва зона“ може да се појави во Мексиканскиот залив

Најголемата „мртва зона“ може да се појави во Мексиканскиот залив

Според експертите, во Мексиканскиот залив ова лето би можело да настане една од најголемите „мртви зони“ забележани во поновата историја. „Мртвата зона“ е позната во научната литература како хипоксија, што значи состојба на намалена количина на кислород. Водата која има ниска концентрација на кислород повеќе не може да биде погодна за живот. Со децении

Најголемата „мртва зона“ може да се појави во Мексиканскиот залив

Најголемата „мртва зона“ може да се појави во Мексиканскиот залив

Според експертите, во Мексиканскиот залив ова лето би можело да настане една од најголемите „мртви зони“ забележани во поновата историја. „Мртвата зона“ е позната во научната литература како хипоксија, што значи состојба на намалена количина на кислород. Водата која има ниска концентрација на кислород повеќе не може да биде погодна за живот. Со децении

Најголемата „мртва зона“ се шири несопирливо низ целиот Мексикански залив: За сѐ е виновен човекот!

Најголемата „мртва зона“ се шири несопирливо низ целиот Мексикански залив: За сѐ е виновен човекот!

Според експертите, во Мексиканскиот залив ова лето би можело да настане една од најголемите „мртви зони“ забележани во поновата историја. „Мртвата зона“ е позната во научната литература како хипоксија, што значи состојба на намалена количина на кислород. Водата која има ниска концентрација на кислород повеќе не може да биде погодна за живот. Со децении

Нова закана за човештвото | Океаните и морињата се задушуваат | Фото/Видео

Нова закана за човештвото | Океаните и морињата се задушуваат | Фото/Видео

Нова научна студија открила дека “мртвата зона” во Арапското Море е најголема во светот, пишува “Live Science”. Мртвите зони се подрачја на морето кои имаат недостаток на кислород, каде што можат да преживеат само мал број на организми. Тие се појавуваат во длабочините на морето во распон од 200-800 метри, кога приливот на хемикалии го поттикнува растот