притисни ентер »

Се намалува бројот на ѕвезди што можеме да ги видиме со голо око
Се намалува бројот на ѕвезди што можеме да ги видиме со голо око

Се намалува бројот на ѕвезди што можеме да ги видиме со голо око

Бројот на ѕвезди што може да се видат драстично се намали во последните десет години. Причина за тоа е она што на англиски се нарекува скајглоу, или осветлување на небото во текот на ноќта поради осветлувањето во градовите чија светлина е насочена нагоре или се рефлектира на земјата. Скајглоу станува посилен од 2011 година, а Кристофер Киба, научник

Научниците алармираат – ѕвездите забрзано исчезнуваат од небото

Научниците алармираат – ѕвездите забрзано исчезнуваат од небото

Ако ви се чини дека во последно време потешко се забележуват ѕвезди на ноќното небо, не сте единствени. Истото го забележал тим од истражувачи кој го аналзиирал тоа што го забележале граѓани ширум светот. После 12 години анализи, објавија студија во списанието Science, во која открија дека ѕвездите полека исчезнуваат од небото. Поточно, во последните

Научниците предупредуваат | Ѕвездите исчезнуваат од ноќното небо со алармантна брзина | Видео

Научниците предупредуваат | Ѕвездите исчезнуваат од ноќното небо со алармантна брзина | Видео

Доколку до сега можевме да видиме 250 ѕвезди во некоја област, за 12 години тој број би се намалил на само 100 видливи ѕвезди, предупредуваат научниците. Ако се чини дека во последно време ви е потешко да ги видите ѕвездите на ноќното небо, не сте единствените. Истото го забележале и тим истражувачи кои анализирале десетици илјади набљудувања од граѓани