притисни ентер »

Ковид-19, Скопје 2014 и колежот на мозочните неврони
Ковид-19, Скопје 2014 и колежот на мозочните неврони

Ковид-19, Скопје 2014 и колежот на мозочните неврони

Иако корона-примерите за менталните грешки што генерираат глупаво однесување се длабоко вознемирувачки, пред сѐ, поради суровата убиственост на вирусот, сепак, имаме пример среде Скопје на уште посмртоносно и понеразумно однесување на жителите на библиската земја. Замислете – во светло на опишаната невролошка сага за формирањето на човечкиот мозок

Ковид-19, Скопје 2014 и колежот на мозочните неврони

Ковид-19, Скопје 2014 и колежот на мозочните неврони

Човечкиот мозок е без секоја сомнеж најсложениот орган во целиот универзум, и не е претерано да се каже дека вселената може да се гордее со тоа свое чедо. Мозокот се состои од приближно 100 милијарди невронски ќелии, а функционира преку нивното меѓусебно синаптичко асоцирање, така што ако се земе предвид дека секој неврон може да создаде десеттина