притисни ентер »

ЕМ: Собранието да усвои документ за почитување на татарско-монголското потеко на бугарскиот народ
ЕМ: Собранието да усвои документ за почитување на татарско-монголското потеко на бугарскиот народ

ЕМ: Собранието да усвои документ за почитување на татарско-монголското потеко на бугарскиот народ

Единствена Македонија со неверување гледа како македонските државни органи се неми набљудувачи на крајно агресивната бугарска политика за укинување и обезличување на македонскиот народ. Поминаа два дена од усвојувањето на т.н. рамковен документ од бугарската влада, а целосен молк од македонска страна иако најновиот бугарски документ е уценувачки и

EM: Нека ни е честит 11 Октомври, денот на народното востание против бугарскиот фашистички окупатор

EM: Нека ни е честит 11 Октомври, денот на народното востание против бугарскиот фашистички окупатор

-„Денес Македонија го празнува 11 Октомври, денот на националната и антифашистичката борба за национално ослободување на македонскиот народ и создавање на сопствена држава како продолжение на светлите илинденски идеали и традиции. За жал, марионетската власт во Скопје во спрега со своите странски газди привремено не одалечува од нашиот национален идеал

Го славиме, а знаме ли што одбележуваме на 11 Oктомври?

Го славиме, а знаме ли што одбележуваме на 11 Oктомври?

Денес се одбележува 11 Октомври, кога пред 78 години македонскиот народ се крена против окупаторот за ослободување на земјата. Ние не можеме да ја менуваме историјатa, велат од Сојузот на Борците за барањето на Бугарија да се избришат написите каде пишува „фашистички окупатор“. Дел од граѓаните велат дека настаните на 11 октомври 1941 година, на првата

Нека е честит 11 Октомври – денот на македонската борба за слобода и своја држава!

Нека е честит 11 Октомври – денот на македонската борба за слобода и своја држава!

На денот на големиот македонски празник – 11 Октомври,  ГЛАС ЗА МАКЕДОНИЈА остро реагира на изјавите кои деновиве доаѓаат од неофицијални и официјални бугарски чинители во однос на македонскиот народ, неговата историја, јазик и посебност воопшто. Ниту една македонска официјална политичка и научна инстанца не реагираа со цврст став на отфрлање и осуда

Проф. Котлар: Проглас до македонскиот народ за борба против новата окупација (во трите дела) на Македонија

Проф. Котлар: Проглас до македонскиот народ за борба против новата окупација (во трите дела) на Македонија

Во пресрет на големиот празник 11 Октомври – денот на востанието на македонскиот народ за ослободување од фашистичкиот окупатор, но и како реакција на непримерната бугарска реторика во последниве денови, сакам да потсетам на еден значаен момент од почетокот на вооружената борба. Еден месец по капитулацијата на Кралството Југославија и нецел месец по

Единаесетти октомври не може да се блокира со ништо

Единаесетти октомври не може да се блокира со ништо

Фото: Игор Бансколиев Во пресрет на овој наш голем празник, сѐ повеќе се проблематизира суштината на нашето востание и ирационално се наметнува прашањето како ќе биде протолкуван овој чин од официјална Софија, која претходно го оспори и најголемиот македонски револуционерен деец Гоце Делчев. Во истиот контекст и договорот за добрососедство отвори нов