притисни ентер »

Самит „Македонија 2025: Дијаспората подава рака за да се привлечат инвестициите, досега не сме многу успешни во тоа
Самит „Македонија 2025: Дијаспората подава рака за да се привлечат инвестициите, досега не сме многу успешни во тоа

Самит „Македонија 2025: Дијаспората подава рака за да се привлечат инвестициите, досега не сме многу успешни во тоа

Постојано подаваме рака, сакаме да и помогнеме на која и да е влада за да го подобриме системот на привлекување инвестиции, и странски, но и од дијаспората. Не сме до сега многу успешни во тоа, беше порачано денеска на почетокот на Тринаесеттиот Самит „Македонија 2025““, организација која ја спојува дијаспората со татковината, што започна со работа

Стабилни институции и нулта корупција, бара бизнис-елитата од дијаспората

Стабилни институции и нулта корупција, бара бизнис-елитата од дијаспората

Бизнис-елитата од дијаспората подава рака за соработка, лобирање и инвестиции, но бара поддршката да се канализира, да се обезбедат економски можности, стабилни институции, искоренување на корупцијата. „Македонија 2025“ е едногласна во ставот со заеднички сили до силна нација и економски раст од пет проценти, но предупредува целите се тешко остварливи

Самит на „Македонија 2025“: Потребен е едногласен консензус за патот до просперитетот и една визија за забрзан раст

Самит на „Македонија 2025“: Потребен е едногласен консензус за патот до просперитетот и една визија за забрзан раст

На годинешниот самит, како што соопштија од организацијата, ќе се отворат и темите за зголемување на регионалниот развој и просперитет, а ќе се слушнат искуства и за раководењето и растот на семејните бизниси и примената на вештачка интелигенција Без оглед на политичките разлики, на тешкотиите и болките низ кои минавме, на грешките од минатото – дали

Македонија 2025: Дијаспората сака да помогне, власта нема слух

Македонија 2025: Дијаспората сака да помогне, власта нема слух

Embedded video for Македонија 2025: Дијаспората сака да помогне, власта нема слух Напредокот на земјава е бавен и недоволен. Заостануваме зад сите земји во регионот и аспиративните врсници. Нискиот животен стандард и квалитет на живот доведуваат до значителни поделби, посебни етнички и наместо придонес, секој се бори да зграби што поголем дел од јавниот

САМИТ НА МАКЕДОНИЈА2025: Неопходен е консензус на патот до просперитет и една визија за забрзан раст

САМИТ НА МАКЕДОНИЈА2025: Неопходен е консензус на патот до просперитет и една визија за забрзан раст

Со учество на 50 говорници во 12 панел-сесии и присуство на над 500 претставници од домашни, регионални и компании од дијаспората, експерти и лидери, започна 13-то издание на Самитот на Македонија2025. „Без оглед на политичките разлики, на тешкотиите и болките низ кои минавме, на грешките од минатото, односно дали се тие вистински или се перцепција,

САМИТ НА МАКЕДОНИЈА2025: Неопходен е консензус на патот до просперитет и една визија за забрзан раст

САМИТ НА МАКЕДОНИЈА2025: Неопходен е консензус на патот до просперитет и една визија за забрзан раст

Со учество на 50 говорници во 12 панел-сесии и присуство на над 500 претставници од домашни, регионални и компании од дијаспората, експерти и лидери, започна 13-то издание на Самитот на Македонија2025. „Без оглед на политичките разлики, на тешкотиите и болките низ кои минавме, на грешките од минатото, односно дали се тие вистински или се перцепција,

Самит на „Македонија 2025“: Потребен е едногласен консензус за патот до просперитетот и една визија за забрзан раст

Самит на „Македонија 2025“: Потребен е едногласен консензус за патот до просперитетот и една визија за забрзан раст

81 Споделувања Share Tweet На годинешниот самит, како што соопштија од организацијата, ќе се отворат и темите за зголемување на регионалниот развој и просперитет, а ќе се слушнат искуства и за раководењето и растот на семејните бизниси и примената на вештачка интелигенција Без оглед на политичките разлики, на тешкотиите и болките низ кои минавме, на

Самит „Македонија 2025“: Иднината е тоа што самите ќе го создадеме

Самит „Македонија 2025“: Иднината е тоа што самите ќе го создадеме

Тринаесеттиот Самит на „Македонија 2025“, организација која ја спојува дијаспората со татковината, кој денеска почна во Скопје, упати силна порака да се впрегнат сите сили за постигнување економски раст од 5 отсто годишно со цел да се придвижиме кон развиените економии. Учесниците на Самиот, меѓу кои има бројни видни бизнименси од светот, и домашни

Македонија 2025: Дијаспората подава рака, да се фокусираме на дигитализација, борба против корупцијата, подобра регулатива и стабилни институции

Македонија 2025: Дијаспората подава рака, да се фокусираме на дигитализација, борба против корупцијата, подобра регулатива и стабилни институции

Фото: Македонија 2025 Постојано подаваме рака, сакаме да и помогнеме на која и да е влада за да го подобриме системот на привлекување инвестиции, и странски, но и од дијаспората. Не сме до сега многу успешни во тоа. Во моментов подаваме рака за две клучни области – дигитализација и конкурентност, конкурентност повеќе во смисла како да ја подобриме

Самит Македонија 2025: Повик за мобилизирање на сите ресурси за економски развој

Самит Македонија 2025: Повик за мобилизирање на сите ресурси за економски развој

Од Самитот беше упатена силна порака да се впрегнат сите сили за постигнување економски раст од 5 отсто годишно со цел да се придвижиме кон развиените економии Потребна е интензивна и темелна акција во наредниот период. Напредокот е бавен и недоволен за да ги постигнеме нашите цели и  неопходни се силни и решителни активности, порача на отворањето