притисни ентер »

Единствена Македонија изрази благодарност за признавањето на афтокефалноста на МПЦ-ОА
Единствена Македонија изрази благодарност за признавањето на афтокефалноста на МПЦ-ОА

Единствена Македонија изрази благодарност за признавањето на афтокефалноста на МПЦ-ОА

Единствена Македонија изразува искрена благодарност до Руската православна црква за признавањето на автокефалноста на Македонската православна црква – Охридска Архиепископија. Да потсетиме, Единствена Македонија на 25 мај годинава побара од Руската православна црква признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА. И еве, пред два дена ја слушнавме радосната

Единствена Македонија: Благодарност до Руската црква, а негаторите на Македонија ќе завршат на буништето на историјата

Единствена Македонија: Благодарност до Руската црква, а негаторите на Македонија ќе завршат на буништето на историјата

Единствена Македонија преку соопштение изрази благодарност до Руската православна црква за признавањето на автокефалноста на Македонската православна црква - Охридска Архиепископија. „Да потсетиме, Единствена Македонија на 25 мај годинава побара од Руската православна црква признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА (линк: https://edinstvenamakedonija

Ќе се забрза ли целосното прифаќање на МПЦ во православниот свет?

Ќе се забрза ли целосното прифаќање на МПЦ во православниот свет?

Фото: Игор Бансколиев По решението на Рускиот синод, јавноста во Македонија со еуфорија ја поздравува оваа одлука на Руската црква. Верските аналитичари сметаат дека таа одлука има голема тежина во иднината на МПЦ-ОА, посочувајќи дека тоа ќе го олесни патот и на другите цркви да го направат истото тоа. Синодот, пак, на МПЦ-ОА засега многу спокојно

Ќе се забрза ли целосното прифаќање на МПЦ во православниот свет?

Ќе се забрза ли целосното прифаќање на МПЦ во православниот свет?

Фото: Игор Бансколиев П.Н. По решението на Рускиот синод, јавноста во Македонија со еуфорија ја поздравува оваа одлука на Руската црква. Верските аналитичари сметаат дека таа одлука има голема тежина во иднината на МПЦ-ОА, посочувајќи дека тоа ќе го олесни патот и на другите цркви да го направат истото тоа. Синодот, пак, на МПЦ-ОА засега многу спокојно

Пимен: Признанието од Руската црква е ВАЖНА АЛКА ВО СИНЏИРОТ

Пимен: Признанието од Руската црква е ВАЖНА АЛКА ВО СИНЏИРОТ

МПЦ-ОА ги стопи суетите помеѓу двете најголеми православни цркви, изјави владиката Пимен по веста дека РПЦ ја призна МПЦ-ОА. Овојпат сме алка што спојува одлука на православниот свет, а не камен на сопнување, Ова е силна порака за славјанскиот блок на цркви да се придружи кон прифаќањето на препораката, рече владиката Пимен. Одлуката на Руската православна

Пимен: Признанието од Руската црква е ВАЖНА АЛКА ВО СИНЏИРОТ

Пимен: Признанието од Руската црква е ВАЖНА АЛКА ВО СИНЏИРОТ

МПЦ-ОА ги стопи суетите помеѓу двете најголеми православни цркви, изјави владиката Пимен по веста дека РПЦ ја призна МПЦ-ОА. Овојпат сме алка што спојува одлука на православниот свет, а не камен на сопнување, Ова е силна порака за славјанскиот блок на цркви да се придружи кон прифаќањето на препораката, рече владиката Пимен. Одлуката на Руската православна

Ќулавкова за признавањето на МПЦ-ОА од РПЦ: Редно е да има институционална благодарност

Ќулавкова за признавањето на МПЦ-ОА од РПЦ: Редно е да има институционална благодарност

Академик Катица Ќулавкова со повик за „дипломатски и државнички гест“ како знак на благодарност на Македонија кон Руската православна црква за признавањето на автокефалноста на Македонската православна црква – Охридска архиепископија. „Со децении чекавме признавање на МПЦ – ОА според каноните и во име на христијанската и историската правда на Македонците

Г. Тимотеј: Ѝ благодариме на Руската црква, го чекаме томосот од Вселенската патријаршија

Г. Тимотеј: Ѝ благодариме на Руската црква, го чекаме томосот од Вселенската патријаршија

Првично во овој момент ѝ благодариме на Руската православна црква за потегот со кој ја призна нашата црква за сестринска автокефална црква. Вака владиката Тимотеј, воедно и портпарол на Синодот на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија го оценува потегот на Светиот синод на Руската православна црква со кој ја призна Македонската православна

Ќулавкова: Редно е да има институционална благодарност кон РПЦ за признавањето на автокефалноста на МПЦ-ОА

Ќулавкова: Редно е да има институционална благодарност кон РПЦ за признавањето на автокефалноста на МПЦ-ОА

Академик Катица Ќулавкова смета дека треба да има институционална благодарност за признавањето на автокефалноста на МПЦ-ОА од страна на Руската православна Црква. – “Со децении чекавме признавање на МПЦ – ОА според каноните и во име на христијанската и историската правда на Македонците. Сега добивме не само гест, туку и официјално, безусловно широкоградо

За владиката Пимен признавањето на МПЦ-ОА од Руската православна црква е уште една алка на спојување

За владиката Пимен признавањето на МПЦ-ОА од Руската православна црква е уште една алка на спојување

Радосната вест е сѐ поблиску. Очекуваме наесен и официјално Вселенската патријаршија да издаде Томос за автокефалноста на МПЦ-ОА, изјави портпаролот на МПЦ-ОА владиката Тимотеј по повод признавањето на Македонската православна црква – Охридска Архиепископија од страна на Руската православна црква. Радосната вест е сѐ поблиску. Очекуваме наесен и официјално