притисни ентер »

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух
Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Во 19-тиот и до средината на 20 век во нашите градови било вообичаено да се свират чалгии, а Велес, Скопје, Битола и Охрид биле центри во кои особено се изведувала оваа типично градска музика што го спојува фолклорот со наследството од музичката традиција на Истанбул. Коренот ѝ е во Персија. Таа е специфичен оркестар составен од источнокласични инструменти

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Во 19-тиот и до средината на 20 век во нашите градови било вообичаено да се свират чалгии, а Велес, Скопје, Битола и Охрид биле центри во кои особено се изведувала оваа типично градска музика што го спојува фолклорот со наследството од музичката традиција на Истанбул. Во 19-тиот и до средината на 20 век во нашите градови било вообичаено да се свират

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Во 19-тиот и до средината на 20 век во нашите градови било вообичаено да се свират чалгии, а Велес, Скопје, Битола и Охрид биле центри во кои особено се изведувала оваа типично градска музика што го спојува фолклорот со наследството од музичката традиција на Истанбул. Коренот ѝ е во Персија. Таа е специфичен оркестар составен од источнокласични инструменти

МАКЕДОНСКА ЧАЛГИЈА: Велешки чалгаџија почнал да прави бочви за да преживее кога чалгијата била забранета поради смрт на султанот

МАКЕДОНСКА ЧАЛГИЈА: Велешки чалгаџија почнал да прави бочви за да преживее кога чалгијата била забранета поради смрт на султанот

Во 19-тиот и до средината на 20 век во нашите градови било вообичаено да се свират чалгии, а Велес, Скопје, Битола и Охрид биле центри во кои особено се изведувала оваа типично градска музика што го спојува фолклорот со наследството од музичката традиција на Истанбул. Коренот ѝ е во Персија. Таа е специфичен оркестар составен од источнокласични инструменти

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Коренот ѝ е во Персија. Таа е специфичен оркестар составен од источнокласични инструменти (канун, ут, деф или дајре, а во поново време тарабука, некаде и лаута) и западнокласични инструменти (кларинет и виолина). Македонските чалгаџии свиреле по меани, на свадби, на разни веселби во градовите, а биле барани и пошироко, па охридските тајфи, на пример,

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Скопје, 10 ноември 2019 (МИА) – Во 19-тиот и до средината на 20 век во нашите градови било вообичаено да се свират чалгии, а Велес, Скопје, Битола и Охрид биле центри во кои особено се изведувала оваа типично градска музика што го спојува фолклорот со наследството од музичката традиција на Истанбул. Коренот ѝ е во Персија. Таа е специфичен оркестар

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Македонската чалгија – автентично музицирање со космополитски дух

Во 19-тиот и до средината на 20 век во нашите градови било вообичаено да се свират чалгии, а Велес, Скопје, Битола и Охрид биле центри во кои особено се изведувала оваа типично градска музика што го спојува фолклорот со наследството од музичката традиција на Истанбул. Коренот ѝ е во Персија. Таа е специфичен оркестар составен од источнокласични инструменти