притисни ентер »

Кедев го искачи четвртиот највисок врв во светот
Кедев го искачи четвртиот највисок врв во светот

Кедев го искачи четвртиот највисок врв во светот

Македонскиот алпинист Сашко Кедев оствари уште еден подвиг во својата кариера, односно го искачи врвот Лоце на Хималаите. Врвот е висок 8.516 метри и е четврти највисок во светот, а следен предизвик на Кедев ќе биде Канченџунга кој е висок 8.586 метри. Кедев досега има искачено 10 од 14 врвови над 8.000 метри.

📷 САШКО КЕДЕВ ГО ИСКАЧИ И ЛОЦЕ Докторот освои 10 од 14 највисоки врвови во светот

📷 САШКО КЕДЕВ ГО ИСКАЧИ И ЛОЦЕ Докторот освои 10 од 14 највисоки врвови во светот

Познатиот македонски кардиолог и алпинист, д-р Сашко Кедев се искачи на Лоце (8.516 метри), четвртиот највисок врв во светот. Со овој подвиг, тој до сега освои десет од 14 највисоки врвови во светот, над 8.000 метри. Пред само десет дена д-р Кедев се искачи и на Макалу висок 8.463 метри. Следна цел на д-р Кедев е врвот Кенечунга, висок 8.586 метри

📷 САШКО КЕДЕВ ГО ИСКАЧИ И ЛОЦЕ Докторот ги освои 10 од 14 највисоки врвови во светот

📷 САШКО КЕДЕВ ГО ИСКАЧИ И ЛОЦЕ Докторот ги освои 10 од 14 највисоки врвови во светот

Познатиот македонски кардиолог и алпинист, д-р Сашко Кедев се искачи на Лоце (8.516 метри), четвртиот највисок врв во светот. Со овој подвиг, тој до сега освои десет од 14 највисоки врвови во светот, над 8.000 метри. Пред само десет дена д-р Кедев се искачи и на Макалу висок 8.463 метри. Следна цел на д-р Кедев е врвот Кенечунга, висок 8.586 метри

Кедев ја развеа Македонија и на Лоце, со тоа освои 10 од 14 највисоки врвови во светот

Кедев ја развеа Македонија и на Лоце, со тоа освои 10 од 14 највисоки врвови во светот

Познатиот македонски кардиолог и алпинист, д-р Сашко Кедев се искачи на Лоце (8.516 метри), четвртиот највисок врв во светот. Со овој подвиг, тој до сега освои десет од 14 највисоки врвови во светот, над 8.000 метри. Пред само десет дена д-р Кедев се искачи и на Макалу висок 8.463 метри. Следна цел на д-р Кедев е врвот Кенечунга, висок 8.586 метри.

Д-р Кедев ја развеа Македонија и на Лоце, со тоа освои 10 од 14 највисоки врвови во светот

Д-р Кедев ја развеа Македонија и на Лоце, со тоа освои 10 од 14 највисоки врвови во светот

Познатиот македонски кардиолог и алпинист, д-р Сашко Кедев се искачи на Лоце (8.516 метри), четвртиот највисок врв во светот. Со овој подвиг, тој до сега освои десет од 14 највисоки врвови во светот, над 8.000 метри. Пред само десет дена д-р Кедев се искачи и на Макалу висок 8.463 метри. Следна цел на д-р Кедев е врвот Кенечунга, висок 8.586 метри

Сашко Кедев го искачи четвртиот највисок врв на светот Лотсе, му остануваат уште четири од над 8.000 метри

Сашко Кедев го искачи четвртиот највисок врв на светот Лотсе, му остануваат уште четири од над 8.000 метри

Кардиологот и пасиониран планинар Сашко Кедев го искачи четвртиот највисок врв на светот Лотсе, кој се наоѓа на границата на Тибет и Непал. Висок 8.516 метри, Лотсе е вториот врв од групата 8.000 метри што Кедев го совлада оваа сезона. На 5 мај, тој го искачи и врвот Макалу (8.463 метри) заедно со уште тројца планинари и четворица шерпаски водичи.

Нов подвиг на д-р Кедев, го искачи Лоце, досега освои десет од 14 највисоки врвови во светот

Нов подвиг на д-р Кедев, го искачи Лоце, досега освои десет од 14 највисоки врвови во светот

Познатиот македонски кардиолог и алпинист, д-р Сашко Кедев се искачи на Лоце (8.516 метри), четвртиот највисок врв во светот. Со овој подвиг, тој до сега освои десет од 14 највисоки врвови во светот, над 8.000 метри. Пред само десет дена д-р Кедев се искачи и на Макалу висок 8.463 метри. Следна цел на д-р Кедев е врвот Кенечунга, висок 8.586 метри

Кедев прв Македонец и на четвртиот највисок врв во светот Лотсе!

Кедев прв Македонец и на четвртиот највисок врв во светот Лотсе!

Македонскиот кардиолог Сашко Кедев стана првиот Македонец што се искачил на четвртиот највисок планински врв на светот Лотсе (8.516 метри) на Хималаите, и тоа само девет дена по велигденското искачување на Макалу (8.485 м), петтиот врв по височина на планетата! Лотсе, од кој повисоки се само Монт Еверест (8.848 м), кој Кедев го „покори“ во 2009 година

Кедев продолжува да испишува историја: Искачен Лотсе, неговиот 10 врв висок над 8.000 метри нмв

Кедев продолжува да испишува историја: Искачен Лотсе, неговиот 10 врв висок над 8.000 метри нмв

Доктор Сашко Кедев го искачи врвот Лотсе (8.516) на 13 мај, осум дена по искачувањето на врвот Макалу (8.485) на 5 мај, информираат од Imagine Nepal. Ова претставува втор врв над 8.000 метри надморска височина, искачен оваа сезона. Со искачувањето на Лотсе, тој комплетираше 10 од 14 искачени врвови повисоки од 8.000 метри надморска височина. Во историскиот

Кедев го освои и четвртиот највисок врв на светот

Кедев го освои и четвртиот највисок врв на светот

Само десетина дена откако го искачи врвот Макалу, македонскиот кардиолог и алпинист, Сашко Кедев, направи уште еден голем подвиг, го освои четвртиот највисок врв во светот, Лоце кој се наоѓа на Хималаите и е висок 8.516 метри. Следна цел ќе му биде врвот Канченџунга (8.586. метри), кој е трет највисок врв во светот. Во неговата колекција на искачени