притисни ентер »

Бугарски обвинител: Немало експлозија и туби со гориво во автобусот, патниците били живи во моментот на пожарот
Бугарски обвинител: Немало експлозија и туби со гориво во автобусот, патниците били живи во моментот на пожарот

Бугарски обвинител: Немало експлозија и туби со гориво во автобусот, патниците били живи во моментот на пожарот

Човечка грешка најверојатно стои зад тешката сообраќајна несреќа на автопатот „Струма“ кај бугарскиот град Перник во која во македонскиот автобус загинаа 45 патници. Ова на денешниот брифинг со новинари одржан во Софија го кажа бугарскиот заменик главен обвинител Борислав Сарафов. – Главниот сомнеж укажува дека најверојатно се работи за човечка грешка

На местото на несреќата биле пронајдени 44 трупа, преживеан сведочи дека се спасиле 8 лица, а не 7

На местото на несреќата биле пронајдени 44 трупа, преживеан сведочи дека се спасиле 8 лица, а не 7

Фото: Принтскрин Еден од преживеаните во несреќата на автопатот „Струма“ во Бугарија посведочил дека спасените патници не се седум, туку осум. Ова го соопшти Сијка Милева, портпаролка на Јавниот обвинител на Бугарија на денешниот брифинг со новинарите. Таа нагласи дека тврдењето на преживеаниот може да се должи на „лоша меморија“. Но, фактите покажуваат

Истрага за автобуската несреќа: Првично сомневање е дека пожарот настанал по удар во банкина

Истрага за автобуската несреќа: Првично сомневање е дека пожарот настанал по удар во банкина

Се работи на сите верзии кои можат да бидат причина за палење на автобусот во кој изгореа 44 патници, но засега, не е утврдена точната причина. Борислав Сарафов, заменик на главниот бугарски обвинител, посочи дека првичното и непотврдено сомневање е дека пожарот настанал по ударот на автобусот во една од банкините. Според неговото објаснување, по ударот

Се испитува можноста дека пожарот во автобусот избил по удар во банкина

Се испитува можноста дека пожарот во автобусот избил по удар во банкина

Истрага за автобуската несреќа во Бугарија Се работи на сите верзии кои можат да бидат причина за пожарот во автобусот, но засега, не е утврдена точната причина. Борислав Сарафов, заменик на главниот бугарски обвинител, посочи дека првичното и непотврдено сомневање е дека пожарот настанал по ударот на автобусот во една од банкините. Според неговото

Од стружењето од оградата и асфалтот настанал ефект на шмиргла и од искрите се запалиле течностите на автобусот, тврдат бугарските обвинителски власти

Од стружењето од оградата и асфалтот настанал ефект на шмиргла и од искрите се запалиле течностите на автобусот, тврдат бугарските обвинителски власти

Според првичните наоди од истрагата, до пожарот на автобусот на „Беса транс“ дошло кога многу силно удрил во десната ограда на автопатот, па потоа на левата. Заменикот на главниот бугарски обвинител Борислав Сарафов кажа дека од стружењето од оградата и асфалтот настанал ефект на шмиргла, при што се создале многу искри и од искрите се запалиле течностите

Истрага за автобуската несреќа: Првично сомневање е дека пожарот настанал по удар во банкина

Истрага за автобуската несреќа: Првично сомневање е дека пожарот настанал по удар во банкина

Се работи на сите верзии кои можат да бидат причина за палење на автобусот во кој изгореа 44 патници, но засега, не е утврдена точната причина. Борислав Сарафов, заменик на главниот бугарски обвинител, посочи дека првичното и непотврдено сомневање е дека пожарот настанал по ударот на автобусот во една од банкините. Според неговото објаснување, по ударот

Бугарското обвинителство соопшти првична причина за тоа како се запалил автобусот

Бугарското обвинителство соопшти првична причина за тоа како се запалил автобусот

Се работи на сите верзии кои можат да бидат причина за палење на автобусот во кој изгореа 44 патници, но засега, не е утврдена точната причина. Борислав Сарафов, заменик на главниот бугарски обвинител, посочи дека првичното и непотврдено сомневање е дека пожарот настанал по ударот на автобусот во една од банките. Според неговото објаснување, по ударот

Сарафов: Жртвите умреле од задушување, најверојатна причина за несреќата е човечка грешка

Сарафов: Жртвите умреле од задушување, најверојатна причина за несреќата е човечка грешка

Аутопсиите покажуваат дека сите загинати починале од задушување, а не од ударот. Тоа значи дека биле живи во моментот на пожарот. Конечна проценка за причините за несреќата ќе треба да дадат финалните анализи, но водечка верзија во овој момент е човечка грешка – како причина за несреќата, изјави на денешната прес-конференција бугарскиот заменик главен

Бугарските обвинители се соменваат дека човечка грешка ја предизвикала автобуската несреќа

Бугарските обвинители се соменваат дека човечка грешка ја предизвикала автобуската несреќа

Главниот сомнеж на бугарските обвинители е дека човечка грешка е причината за автобуската несреќа на автопатот „Струма“ каде загинаа 45 македонски државјани. До овој момент, иако во јавност говорат десетици сведоци, во Обвинителството не се јавил никој од нив да даде изјава, ниту бил затекнат. Се прават и распити на патниците кои се лекуваат во бугарската

Сарафов: Жртвите умреле од задушување, најверојатна причина за несреќата е човечка грешка

Сарафов: Жртвите умреле од задушување, најверојатна причина за несреќата е човечка грешка

Аутопсиите покажуваат дека сите загинати починале од задушување, а не од ударот. Тоа значи дека биле живи во моментот на пожарот. Конечна проценка за причините за несреќата ќе треба да дадат финалните анализи, но водечка верзија во овој момент е човечка грешка – како причина за несреќата, изјави на денешната прес-конференција бугарскиот заменик главен