притисни ентер »

Дали сте знаеле дека лекот против болка поминува низ цело тело, наместо да оди директно во центарот за болка?
Дали сте знаеле дека лекот против болка поминува низ цело тело, наместо да оди директно во центарот за болка?

Дали сте знаеле дека лекот против болка поминува низ цело тело, наместо да оди директно во центарот за болка?

Како апчињата знаат каде не боли? Како знае дека сме го испиле да не ослободи од болката во повредениот зглоб или главоболката што нѐ мачи со денови? Постојат ли можеби во нашиот организам патокази за болка или пак апчињата се направени така да точно знаат каде им е метата? Ако сте размислувале за овие прашања додека земате апче во надеж дека ќе ви

Фармацевтски научник објаснува како лековите знаат каде да одат во телото

Фармацевтски научник објаснува како лековите знаат каде да одат во телото

Кога земате аспирин за болка, како аспиринот знае дека треба да патува до вашата глава и да ја ублажи болката? Краткиот одговор е, не знае: молекулите не можат да се транспортираат низ телото и немаат контрола врз тоа каде на крајот ќе завршат. Но, истражувачите можат хемиски да ги модифицираат молекулите на лекот за да се осигураат дека тие силно

Како лековите знаат КАДЕ ВО ТЕЛОТО ТРЕБА ДА ОДАТ?

Како лековите знаат КАДЕ ВО ТЕЛОТО ТРЕБА ДА ОДАТ?

Кога земате аспирин за главоболка, како аспиринот знае да допре до вашата глава и да ја ублажи болката? Фармацевтите велат дека не знае, но како тогаш завршува главоболката или температурата опаѓа? Молекулите на кој било лек не можат да бидат цело да се насочат низ нашето тело, ниту пак имаат контрола врз тоа каде ќе заврши. Но, фармаколозите користат

Како лековите знаат КАДЕ ВО ТЕЛОТО ТРЕБА ДА ОДАТ?

Како лековите знаат КАДЕ ВО ТЕЛОТО ТРЕБА ДА ОДАТ?

Кога земате аспирин за главоболка, како аспиринот знае да допре до вашата глава и да ја ублажи болката? Фармацевтите велат дека не знае, но како тогаш завршува главоболката или температурата опаѓа? Молекулите на кој било лек не можат да бидат цело да се насочат низ нашето тело, ниту пак имаат контрола врз тоа каде ќе заврши. Но, фармаколозите користат