Што по дијагнозата – карцином на дојка

пред 11 часа - Acibadem Sistina

Ова е дијагноза од која стравуваат речиси сите жени. Причина за стравот е статистиката која вели дека карциномот на дојка се дијагностицира кај една од осум жени. Како и за секое малигно заболување, така...

ИНТЕРВЈУ со д-р Снежана Мешковска Бонгард: Се зголемува свеста за кардиоваскуларното здравје

пред 6 дена - Acibadem Sistina

Кога се зборува за причината за коронарната артериска болест, најважни се ризик факторите. За ризик факторите, за превенцијата на кардиоваскуларната болест, улогата и важноста од водење здрав живот, континуираното...

Исхрана при онколошки третман

пред 6 дена - Acibadem Sistina

Според најновите истражувања, неправилната исхрана е одговорна за речиси 1/3 од вкупниот број на малигни заболувања, па затоа вниманието кон овој ризик фактор се наметнува како еден од важните сегменти...

Спасете го забот со апикотомија

пред 6 дена - Acibadem Sistina

Апикотомија е мала орално-хируршка интервенција со која се отстранува врвот на коренот од забот каде се појавил патолошкиот процес. Најчесто станува збор за појава на циста или гранулом. Оваа интервенција...

Дали инфекцијата со Хламидија може да предизвика стерилитет?

пред 6 дена - Acibadem Sistina

Хламидија (Chlamydia Trachomatis) е бактерија и предизвикувач на една од најзастапените сексуално преносливи болести, како кај жените така и кај мажите. Инфекцијата со хламидија се смета за „тивка“ болест,...

Сѐ помлади луѓе заболуваат од карцином на дебелото црево

пред една недела - Acibadem Sistina

Најважно е пациентите да се дијагностицираат во раната фаза на болеста, каде што самото оперативно лекување и отстранување на дебелото црево кое е заболено од карцином кај голем број пациенти значи трајно...

Пролетен замор

пред една недела - Acibadem Sistina

Температурата се зголемува, денот станува подолг, сонцето е сè поприсутно, а, сепак, се чувствувате без енергија. Расеаност, поспаност, замор, вртоглавица и чести главоболки се симптомите кои не би требало...

Како настанува Даунов синдром (ИНТЕРВЈУ)

пред една недела - Acibadem Sistina

Дауновиот синдром е една од најстарите болести запишани во историјата на човештвото. Станува збор за хромозомска болест - нарушување на бројот на хромозомите. Во 2000 година мапиран е генетскиот код на...

Сарком – карцином на сврзното ткиво

пред една недела - Acibadem Sistina

Сарком е вид карцином кој се развива во сврзното ткиво, може да го зафати кој било дел од телото, но најчесто се развива длабоко во екстремитетите (раце, нозе). Освен екстремитетите ги зафаќа и: коските,...

Зошто се потам премногу?

пред една недела - Acibadem Sistina

Прекумерното потење, хиперхидроза, е состојба која почнува уште пред пубертетот, а потоа продолжува и се влошува. Почесто се јавува кај жените. Прекумерното потење вообичаено е локализирано, ограни­чено...

Улцерозен колит и Кронова болест

пред 2 недели - Acibadem Sistina

Ле­ку­ва­ње­то ре­чи­си се­ко­гаш поч­ну­ва со ме­ди­ка­мен­то­зен трет­ман. Кај по­те­шки­те об­ли­ци на бо­ле­ста, кои не ре­а­ги­ра­ат на кон­вен­ци­о­нал­ни­те и но­ви би­о­ло­шки трет­ма­ни, по­тре­бен...

5 најчести прашања и одговори за канцер на бели дробови

пред 2 недели - Acibadem Sistina

Цигарите како и загадениот воздух се преполни со хемиски супстанци и освен што предизвикуваат карцином, тие го оштетуваат и одбранбениот систем на белите дробови. Дишните патишта се обложени со мали ситни...

Задолжителни прегледи за секоја современа жена

пред 3 недели - Acibadem Sistina

Современиот начин на живот од жените наметна да бидат успешни на работното место, да бидат грижливи мајки, добри сопруги, а во нивното секојдневие неизбежен декор се домашните обврски. Со еден збор, денешното...

Наполнивте 50 години? Време е за колоноскопија

пред 3 недели - Acibadem Sistina

Сигурно во вашиот календар ги имате обележано родендените, празниците, годишнините. Но, дали ви е обележан датумот за скрининг на дебелото црево? Можеби ова не е интересно како дружбата со пријателите,...

Како се лекува канцерот

пред 4 недели - Acibadem Sistina

Пациентите, но и членовите на поблиското семејство кои се соочуваат со најстрашната дијагноза на современиот свет, карцином, сигурно сакаат пред почетокот на третманите да дознаат повеќе информации околу...

Не лекувајте ја температурата со антибиотици

пред еден месец - Acibadem Sistina

Зголемената температура најчесто е знак на инфекција во телото и е природен начин на организмот да се избори со причинителот на инфекцијата. Повлекувањето на температурата би значело совладување на актуелниот...

„Аџибадем Систина“ ми даде мотив да застанам на нозе

пред еден месец - Acibadem Sistina

По тешката повреда на скочниот зглоб за време на натпревар, првиот избор за третман на младиот Андреј Синадиновски била Клиничката болница „Аџибадем Систина“. Вели дека целокупниот професионален пристап...

При болка во стомакот, не пијте лекови – посетете лекар

пред еден месец - Acibadem Sistina

Кај 80% од случаите воспалението на слепото црево почнува со болка во горниот дел на абдоменот, која по извесен период се спушта во долниот десен квадрант. Д-р Ален Јовчевски, абдоминален хирург, советува...

Истражувањата велат – љубовта се случува во мозокот а не во срцето

пред еден месец - Acibadem Sistina

Старите Египјани верувале дека срцето е извор на душата, емоциите и персоналноста. Аристотел истотака пропагирал дека срцето е извор на интелегенција, движењето и сензацијата. Низ историјата, па и до денешен...

Виното го намалува ризикот од срцев удар

пред еден месец - Acibadem Sistina

Многу студии потврдиле дека умерено конзумирање на вино значајно ја намалува смртноста од кардиоваскуларните заболувања. За благотворното дејство на виното знаел уште и Хипократ, кој го користел како антисептик,...

Хидротерапија - Почувствувајте ги благодетите на водата

пред еден месец - Acibadem Sistina

Хидротерапија, или уште се нарекува терапија со вода, претставува метод на лекување при кој се кристи поволното дејство на водата (ладна, топла, водена пареа) врз севкупната состојба на организмот. Примената...

Третман на ревматоиден артритис

пред еден месец - Acibadem Sistina

Со медикаментозна терапија за ревматоиден артритис може да се забави напредокот на болеста. Хируршкиот третман е индициран кај пациенти со сериозни оштетувања на зглобовите. Во случаи кога не е можно да...

Развод и деца - како да им помогнете по разделбата

пред еден месец - Acibadem Sistina

Разводот е помеѓу возрасните, но распадот на бракот може да има длабоки ефекти и врз децата. Помогнете му на вашето дете да одржи силна врска и љубов со другиот родител бидејќи поддршката од двајцата родители...

Симптоми на мозочен тумор

пред еден месец - Acibadem Sistina

Најчестите симптоми на тумори на мозокот, поради кои пациентите се јавуваат на лекар, се главоболки и напади. Но, не треба да паничите или да се сомневате дека имате тумор доколку имате главоболка. Овие...

Општа слабост и замор - најчести симптоми за недостиг на витамин Б12

пред еден месец - Acibadem Sistina

Витаминот Б12 ја зголемува енергијата, го подобрува целокупното здравје и помага побрзо да го намалите вишокот килограми. Има важна улога во создавањето на ДНК, нервните и крвните клетки. Од особено значење...

Хеликобактер пилори - главен виновник за карциномот на желудник

пред еден месец - Acibadem Sistina

Карциномот на желудник потекнува од внатрешната слузокожа на желудникот. Болеста почнува тивко и бавно, без одредени специфични симптоми на почетокот. Често овој вид карцином е асоциран со инфекција со...

Д-р Маја Каличанин: Седењето во W положба ги ослабнува моториката и мускулатурата на децата (ИНТЕРВЈУ)

пред 2 месеци - Acibadem Sistina

Несвесно низ игра децата честопати ноџињата ги поставуваат во W положба (познато како „frog legg“, седење како жаба), а родителите веднаш реагираат и ги преместуваат во друга позиција. Што всушност се...

7-те знаци на карцином на грло на матка

пред 2 месеци - Acibadem Sistina

Цервикалниот карцином кој може да биде причина за смртност кај женската популација може да биде излекуван доколку се открие навреме. Најчеста причина за овој тип карцином е инфекцијата со Хуман папилома...

PRP - природен третман за подмладување

пред 2 месеци - Acibadem Sistina

Естетската дерматологија е во брз подем. Акцент е ставен на грижата за убавината, но и развој на медицинската технологија. Овој напредок ја зголемува желбата на луѓето да направат корекција на одредени...

Д-р Катерина Обочки: Антибиотиците не делуваат при појава на грип кај децата

пред 2 месеци - Acibadem Sistina

Зимата е период кога граѓаните се подложни на настинка и грип. Најпогодена група од популацијата кај која се појавуваат симптоми на грип се децата. Првата станица каде треба да се обратите се лекарите,...

Повеќе
КЛИКНИ
kariera.mk