Денес православните верници го празнуваат Св  Архангел Михаил

Денес православните верници го празнуваат Св. Архангел Михаил

ТВМ | пред 20 часа

Денес  православните верници го празнуваат Св.  Архангел Михаил. Бројни  верници го посетија единствениот охридски храм во Кошишта посветен  на овој светител. Св Архангел Михаил на многу охридски  семејства...

На дел од улицата Вардар да се вратат скаличките бараат жителите од Кошишта

На дел од улицата Вардар да се вратат скаличките бараат жителите од Кошишта

ТВМ | пред 21 часа

На дел од улицата Вардар да се вратат скаличките бараат жителите од Кошишта.  Жителите реагираат на промената на улицата по завршената изгрaдба на  куќа во близина на цркватa СВ Архангел Михаил. Сопственикот...

Период на превенција на овошките

Период на превенција на овошките

ТВМ | пред 21 часа

Период на превенција на овошките. Охридските земјоделци овој период кога паѓаат лисјата го користат за премачкување на стеблата на овошките со бакарни препарати. Тоа е најекономичниот начин за заштита...

Состојбата со квалитетот на водата од градскиот водовод во Струга е нормализирана

Состојбата со квалитетот на водата од градскиот водовод во Струга е нормализирана

ТВМ | пред еден ден

Од Центарот за јавно здравје информираат дека Состојбата со квалитетот на водата од градскиот водовод во Струга е нормализирана. Објаснуваат дека вредноста на матноста е во граници на пропишаната и законски дозволена.

Трета сезона четврто шоу Импровокација овој петок

Трета сезона, четврто шоу „Импровокација“ овој петок

ТВМ | пред еден ден

Во петок (24 ноември) од 20.00 часот ќе биде изведено четвртото шоу од третата сезона на популарната театарска импровизација Импровокација во добро познатата "ќерал" сцена на Народен Театар Охрид.

ГЗ Совест  Институциите не постапуваат согласно надлежностите околу Али Пашината џамија

ГЗ „Совест“: Институциите не постапуваат согласно надлежностите околу Али Пашината џамија

ТВМ | пред еден ден

Институциите не постапуваат согласно своите надлежности за да ги запрат градежните работи околу нелегалната изградба на минарето на Али пашината џамија во охридската чаршија. На објектот се гради со тешка...

Екипи од ЈП Нискоградба денес ќе го вадат потонатиот брод Мис Стон

Екипи од ЈП „Нискоградба“ денес ќе го вадат потонатиот брод „Мис Стон“

ТВМ | пред еден ден

Тој ќе биде однесен на просторот кој сега го користи Хидробиолошкиот завод, а за понатамошната негова судбина ќе има соодветна процедура со сопственикот и со сите други надлежни институции. Роднини на...

Ќе се поведе судска постапка против сопственикот на бродот Мис Стон

Ќе се поведе судска постапка против сопственикот на бродот „Мис Стон“

ТВМ | пред еден ден

Бродот, викендов потона во каналот Студенчишта, а од него се излеа нафта што ја загади средината. Во каналот има и други пловни објекти кои се руинирани, не се во возна состојба па ќе се направат напори...

Локалната го исчисти насобраното ѓубре кај болницата

Локалната го исчисти насобраното ѓубре кај болницата

ТВМ | пред 2 дена

Локалната самоуправа денес иницираше акција за чистење на делот кај охридската болница.

Водата во Струга сеуште небезбедна за пиење

Водата во Струга сеуште небезбедна за пиење

ТВМ | пред 2 дена

И вчерашните (19.10.2017 г.) контролни анализи на водата за пиење од градската водоводна мреза во Струга, по однос на параметарот резидуален хлор (дезинфекционо средство) и матност, што ги ивзрши Центар...

 Мала шмизла прво место на годинешнава тортијада

„Мала шмизла“ прво место на годинешнава тортијада

ТВМ | пред 4 дена

Тортијада традиционално по 21 пат во Охрид. Во категорија „професионалки“ и „аматерки“, вредните охриѓанки навистина имаа подготвено прекрасни торти. Најдобрите три и од двете категории понесоа парични...

Урбанистичкиот развој на Охрид ќе го уредуваат врвни експерти од Архитектонски факултет

Урбанистичкиот развој на Охрид ќе го уредуваат врвни експерти од Архитектонски факултет

ТВМ | пред 4 дена

Ќе се изготвуваат неколку студии за подобрување на урбанистичката слика во градов. За тоа новиот градоначалник Јован Стојаноски веќе ангажира врвни експерти од оваа сфера. Една од поприоритетните, ќе биде...

Бошкоски Обединети за Македонија има мисија да го обедини македонскиот народ

Бошкоски:Обединети за Македонија има мисија да го обедини македонскиот народ

ТВМ | пред 4 дена

Лидерот на Обедината за Македонија Љубе Бошкоски во посета на Охрид каде што  го отвори политичкиот штаб. При тоа се сретна со приврзаниците  на партијата. Тој порача дека Обединети  за Македонија  е  партија...

Бошкоски Обединети за Македонија има мисија да го обедини македонскиот народ

Бошкоски:Обединети за Македонија има мисија да го обедини македонскиот народ

ТВМ | пред 4 дена

Лидерот на Обедината за Македонија Љубе Бошкоски во посета на Охрид каде што  го отвори политичкиот штаб. При тоа се сретна со приврзаниците  на партијата. Тој порача дека Обединети  за Македонија  е  партија...

Варошани не можат да интревенираат на семејните куќи заради старите ДУП планови

Варошани не можат да интревенираат на семејните куќи заради старите ДУП планови

ТВМ | пред 4 дена

Варошани  не можат да интревенираат на семејните куќи заради старите ДУП планови. Тешко добиваат одобренија за било какви градежни интервенции. Во одредени делови од стар град има потреба од поправка на...

Легализацијата во Охрид бавно оди

Легализацијата во Охрид бавно оди

ТВМ | пред 5 дена

Малиот процент на решени барања во втората фаза од примената на Законот за третман на бесправно изградени објекти е индикатор дека постапката за легализација во Охрид оди бавно. Во втората фаза од примена...

Водата во Струга небезбедна за пиење

Водата во Струга небезбедна за пиење

ТВМ | пред 5 дена

Водата во Струга матна и небезбедна за пиење. Од Центарот за јавно здравје велат таа да не се употребува се додека не се дадат официјални податоци дека е исправна и параметрите ги задоволуваат потребните...

РУМОР полека но сигурно излегува од националните рамки

РУМОР полека но сигурно излегува од националните рамки

ТВМ | пред 5 дена

На ревијата „Направено во Македонија: Современ дизајн накитен со минатото”, најзабележителна колекцијата на модниот концепт РУМОР на охриѓаните Алек Бимбилоски  и Лејла Гогова. РУМОР полека но сигурно...

Обилниот дожд во Охрид поплави дел од улицата Васил Стефоски во Грашница

Обилниот дожд во Охрид поплави дел од улицата Васил Стефоски во Грашница

ТВМ | пред 6 дена

Обилниот дожд во Охрид  поплави дел од  улицата Васил Стефоски во Грашница. Поплавени беа и неколку улици во населбата Билјанини извори, а со вода беше покриена и улицата пред Заводот за кардиоваскуларни...

Советот на Дебрца нема да подржи иницијатива за изградба на депонија во Годивје

Советот на Дебрца нема да подржи иницијатива за изградба на депонија во Годивје

ТВМ | пред 6 дена

Новиот градоначалник на општина Дебрца Зоран Ногачески не отстапува од својот став, преиспитување на одлуката за изградба на депонија во Годивје, Дебрца и изнаоѓање на посоодветна локација во Југозападниот...

Враќањето на поранешниот градоначалник Бакрачески на работа во Кардиолошкиот Завод ја разбранува охридската јавнос

Враќањето на поранешниот градоначалник Бакрачески на работа во Кардиолошкиот Завод ја разбранува охридската јавнос

ТВМ | пред 7 дена

Враќањето на поранешниот градоначалник Бакрачески на работа во Кардиолошкиот Завод топ тема во охридската јавност. Причината е неговото прераспределување на позиција раководител на одделението за срцеви...

Ресул Каба избран е за претседател на Совет на град Струга

Ресул Каба избран е за претседател на Совет на град Струга

ТВМ | пред 7 дена

Советот на општина Струга денес ја одржа првата конститутивна седница. На седницата беа верификувани мандатите на новоизбраните членови на Советот, а за претседател на Советот е избран ресул Каба од советничката група на ДУИ.

Презентирани стипендиите кои ги нуди Американската амбасада за македонските студенти и професори

Презентирани стипендиите кои ги нуди Американската амбасада за македонските студенти и професори

ТВМ | пред 7 дена

Презентирани стипендиите кои ги нуди Американската амбасада за македонските студенти и професори. Стипендиите се наменети за сите возрасти  и групи на студии. Критерумите се едноставни  и транспарентни,...

Жителите од Стар град бараат поставување држачи на стрмните улички

Жителите од Стар град бараат поставување држачи на стрмните улички

ТВМ | пред 7 дена

Жителите од Стар град бараат поставување држачи на стрмните улички. Со мали зафати многу ќе им се олесни движењето по  тесните и стрмни улички. Покрај тоа апелираат за поголема хигиена, и подобрување на...

 Месец на науката 2017 повторно во знакот на учениците од ОУ Христо Узунов

„Месец на науката 2017“ повторно во знакот на учениците од ОУ Христо Узунов

ТВМ | пред 7 дена

Престижната манифестација Ноември Месец на науката 2017 година која оваа година се одржува по втор пат, овојпат во организација на Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија , повторно достижна...

Охрид нема дневен центар за лица кои употребуваат дрога

Охрид нема дневен центар за лица кои употребуваат дрога

ТВМ | пред една недела

Охрид од почетокот на оваа година нема дневен центар за лица кои употребуваат дрога. Моментално функционира само центарот за издавање не метадонска терапија кој привремено беше сместен наспроти кожното...

Во охридско струшкиот регион се регистрирани околу 16 илјади луѓе со дијабетес

Во охридско-струшкиот регион се регистрирани околу 16 илјади луѓе со дијабетес

ТВМ | пред една недела

Во охридско-струшкиот регион се регистрирани околу 16 илјади луѓе со дијабет. Поголемиот процент од нив се со дијабетес 2. Дијабетичарите од регионот се  жалат на нередовно и неквалитетно снабдување со...

Од денес бензините поскапи

Од денес бензините поскапи

ТВМ | пред една недела

Согласно одлуката на Регулаторната комисија за енергетика, од ноќеска на полноќ, бензините поскапуваат за 2,5 односно за 3 денари по литар, а дизелот ќе биде поскап за 2 денари за еден литар.

Грданоски Целосна ангажираност посветеност кон работата и минимум време поминато во канцаларија ќе бидат дел од моето секојдневие во ЈП

Грданоски: Целосна ангажираност, посветеност кон работата и минимум време поминато во канцаларија, ќе бидат дел од моето секојдневие во ЈП

ТВМ | пред една недела

Набавка на нова механизација еден од најголемите приоритети на новиот директор на ЈП „Охридски Комуналец“. Целосна ангажираност, посветеност кон работата и минимум време поминато во канцаларија, ќе бидат...

Живка Ангелоска е новиот претседател на советот на град Охрид

Живка Ангелоска е новиот претседател на советот на град Охрид

ТВМ | пред една недела

Живка Ангелоска е новиот претседател на советот на град Охрид. Ангелеска која е од редовите на СДСМ,  беше изгласана со 12 гласа ЗА. За неа гласаа советниците од коалицијата предводена од СДСМ, освен советникот...

Повеќе

GRID.MK не произведува сопствена содржина туку ги анализира релевантните македонски (и светски) веб-сајтови. GRID.MK ги организира, групира, рангира и прикажува содржините од веб-сајтовите согласно дозволените законски и морални норми. Овие функции ги извршуваат компјутерски алгоритми што ги дизајниравме и на кои ќе продолжиме да работиме. Човечкиот фактор нема никакво влијание па затоа можни се грешки.

Контакт · Маркетинг

Copyright © 2010 - 2017 · Приватност