Архитектонски Конкурс за обнова на корзото во Ѓорче Петров

Архитектонски Конкурс за обнова на корзото во Ѓорче Петров

Build | пред 24 часа

Некогашното корзо во скопската населба Ѓорче Петров ќе им се врати на жителите од овој дел на Скопје. Мала чаршија со занаетчиски дуќани и кафетерии е предвидено да се оформи на просторот зад супермаркетот...

Распишан тендер вреден 15 3 милиони евра за поправка и рехабилитација на државните патишта

Распишан тендер вреден 15,3 милиони евра за поправка и рехабилитација на државните патишта

Build | пред 2 дена

Јавното претпријатие за државни патишта го објави огласот за избор на градежни компании што ќе вршат поправка и рехабилитација на државните патишта низ земјава. Реализацијата на зацртаните градежни активности...

По 18 месеци константен пад цената на становите во Скопје во нагорен тренд

По 18 месеци константен пад, цената на становите во Скопје во нагорен тренд

Build | пред 2 дена

За првпат по период од шест последователни квартали, цената на становите во Скопје се зголемила на крајот од 2017 година. Во четвртиот квартал цените на становите, мерени преку хедоничкиот индекс, забележале...

Делчево со швајцарски средства ќе го подобрува водоснабдителниот систем

Делчево со швајцарски средства ќе го подобрува водоснабдителниот систем

Build | пред 2 дена

Со околу 7,3 милиони швајцарски франци ќе се подобрува водоснабдителниот систем во Делчево. Министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, делчевскиот градоначалник Горан Трајковски...

Ќе се изгради и втората паркинг платформа на реката Отиња во Штип

Ќе се изгради и втората паркинг платформа на реката Отиња во Штип

Build | пред 2 дена

Општина Штип бара градежна фирма што ќе ја изведува а.б. платформата за паркирање над реката Отиња во централното градско подрачје. Паркинг платформата кај трговскиот центар требаше да биде изградена од...

 Гранит со стабилна добивка ја завршил 2017 година

„Гранит“ со стабилна добивка ја завршил 2017 година

Build | пред 3 дена

Градежната компанија „Гранит“ од Скопје остварила позитивни финансиски резултати од работењето во текот на 2017 година. Во објавениот неревидиран и неконсолидиран финансиски извештај се наведува дека ланската...

ЕЛЕМ самата ќе инвестира во Чебрен и Галиште

ЕЛЕМ самата ќе инвестира во „Чебрен“ и „Галиште“

Build | пред 3 дена

Наместо да се бара приватен концесионер на меѓународен тендер, државната компанија Електрани на Македонија (ЕЛЕМ) самата ќе треба да инвестира во изградбата на хидроелектраните „Чебрен“ и „Галиште“. Според...

Драстичен пад на добивката на скопски Бетон во 2017 година

Драстичен пад на добивката на скопски „Бетон“ во 2017 година

Build | пред 3 дена

Градежната компанија „Бетон“ од Скопје во 2017 година остварила добивка во висина од 32.975.313 денари. И покрај позитивното финансиско работење, остварениот профит е за повеќе од двојно помал во однос...

Ланската загуба од работењето на штипски Бетон се искачила на 55 3 милиони денари

Ланската загуба од работењето на штипски „Бетон“ се искачила на 55,3 милиони денари

Build | пред 3 дена

Градежната фирма „Бетон“ од Штип ја заврши минатата година со негативни финансиски резултати од работењето. Во периодот јануари – декември 2017 година е остварена финансиска загуба од 55.346.000 денари....

Изложбата Пре фабрикати Растечките куќи на Скопје привлече голем интерес меѓу скопската публика

Изложбата „Пре-фабрикати: Растечките куќи на Скопје“ привлече голем интерес меѓу скопската публика

Build | пред 5 дена

Во преполната сала на Музејот на современа уметност, вчера вечер беше отворена изложбата „Пре-фабрикати: Растечките куќи на Скопје“. Бројни припадници на архитектонската фела, но и граѓани на главниот...

Најпрво измени во ДУП овите а потоа и сообраќајно решение за влезот во Скопје кај Момин Поток

Најпрво измени во ДУП-овите, а потоа и сообраќајно решение за влезот во Скопје кај Момин Поток

Build | пред 5 дена

Градот Скопје во соработка со општините ќе треба да ги спроведе измените во урбанистичката документација за градските четврти, а потоа ќе го реализира сообраќајното решение за влезот во Скопје кај Момин...

Наредната недела ќе се знае дали ќе се затвори рудникот Казандол

Наредната недела ќе се знае дали ќе се затвори рудникот Казандол

Build | пред 5 дена

Македонската влада на вчерашната седница го задолжи Министерството за економија во рок од седум дена да изготви информација за исполнетост на условите за раскинување на договорот за концесија за експлоатација...

Во Струга ќе се градат два кружни тека и ќе се реконструира улицата Пролетерски Бригади

Во Струга ќе се градат два кружни тека и ќе се реконструира улицата „Пролетерски Бригади“

Build | пред 5 дена

Наскоро ќе започне реконструкцијата на една од главните сообраќајници во Струга. Општинските власти планираат да изградат два кружни тека на улицата „Пролетерски Бригади“ и да го санираат коловозот на...

433 македонски домаќинства со субвенции за купените печки за пелети

433 македонски домаќинства со субвенции за купените печки за пелети

Build | пред 5 дена

Рекордниот интерес на македонските граѓани доведе до брзо исцрпување на владините средства за надоместување на дел од трошоците за купување печки за пелети. Министерството за економија им додели субвенции...

Во Куманово ќе се бара нова шанса за изградба на трите монтажни паркинг гаражи

Во Куманово ќе се бара нова шанса за изградба на трите монтажни паркинг гаражи

Build | пред 5 дена

Ниту една компанија не доставила понуда за изработка и поставување на привремени паркиралишта како модуларни еднократни конструкции во Куманово. Незаинтересираноста на фирмите ги принуди општинските власти...

РЕПОРТАЖА Тирана булеварот Маченици на нацијата и тоталитарната архитектура

РЕПОРТАЖА: Тирана, булеварот „Маченици на нацијата“ и тоталитарната архитектура

Build | пред 6 дена

Главниот град на Република Албанија е еден од најзанимливите метрополи на територијата на Балканот, но и воопшто на европско тло. Неговиот урбан развој е проткаен со влијанија од соседните балкански земји,...

Ревизорите констатираа бројни пропусти при изведбата на барокната фасада на МЕПСО

Ревизорите констатираа бројни пропусти при изведбата на „барокната“ фасада на МЕПСО

Build | пред 6 дена

Работите врз објектот не се довршени, а вработените и понатаму, по речиси четири години од склучувањето на договорот за изведба, работат во тесен простор, во еден помал простор од зградата. Ова е резултатот...

Продажбата и закупот на државното земјиште ќе се спроведува од ЗЕЛС

Продажбата и закупот на државното земјиште ќе се спроведува од ЗЕЛС

Build | пред 6 дена

Наместо државата, спроведувањето на постапките за отуѓување и давање под закуп на државното неизградено земјиште во иднина ќе го вршат општините. Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и претседателот...

Предавање на архитектот Митеш Диксит на Универзитетот Американ Колеџ

Предавање на архитектот Митеш Диксит на Универзитетот Американ Колеџ

Build | пред 6 дена

Архитектот и политиколог Митеш Диксит утре, 14 март, со почеток од 18 часот, ќе одржи предавање со наслов „После Маркс: Материјални контури“ на Факултетот за архитектура и дизајн при Универзитетот Американ...

Ќе се изготвува проект за ентериер за идниот објект Театар и библиотека  Тетово

Ќе се изготвува проект за ентериер за идниот објект Театар и библиотека – Тетово

Build | пред 6 дена

Ветениот нов објект на Театар и библиотека – Тетово продолжува да се изведува. Културната установа „Иљо Антески – Смок“ денеска објави тендер за избор на проектант што ќе ја изработи проектната документација...

Ќе се изготви физибилити студија и идеен проект за скопскиот булевар Никола Карев

Ќе се изготви физибилити студија и идеен проект за скопскиот булевар „Никола Карев“

Build | пред 7 дена

Скопските градски власти го публикуваа огласот за избор на компанија што ќе изготви физибилити студија и идеен проект за булеварот „Никола Карев“, на потегот од раскрсницата со булевар „Словенечка“ до...

Со јапонска помош ќе се реконструираат училишта и болници низ земјава

Со јапонска помош ќе се реконструираат училишта и болници низ земјава

Build | пред 7 дена

Јапонија додели девет грантови во вредност од 428.066 евра за реконструкција и опремување на училишни објекти и болници низ земјава. Со јапонската помош ќе се инсталира нов систем за греење и нови прозорци...

Цементарница Усје со намалена добивка во текот на минатата година

Цементарница „Усје“ со намалена добивка во текот на минатата година

Build | пред 7 дена

Скопската цементарница „Усје“ со позитивни финансиски резултати го завршила своето работење во 2017 година, иако севкупната добивка е намалена во однос на 2016 година. Оваа компанија од градежниот сектор...

ИНТЕРВЈУ со Милан Мијалковиќ и Катарина Урбанек Скопските бараки се ткивото структурата на овој град

ИНТЕРВЈУ со Милан Мијалковиќ и Катарина Урбанек: Скопските бараки се ткивото, структурата на овој град

Build | пред една недела

По седум години пауза, Милан Мијалковиќ и Катарина Урбанек гостуваат во Скопје со новата изложба и публикација „PRE/FABRIC. Растечките куќи на Скопје“. Пред македонската јавност ќе ја раскажат приказната...

Новиот Универзитетски клинички центар ќе се гради во Бардовци

Новиот Универзитетски клинички центар ќе се гради во Бардовци

Build | пред една недела

Нов медицински град, поврзан со скопската обиколница, со нови булевари и улици и со идната градска железница на Скопје. Вака би требало да изгледа Клиничкиот центар што ќе се гради во близина на населбата...

Во Струга ќе се реконструира и адаптира шеталиштето Корзо

Во Струга ќе се реконструира и адаптира шеталиштето „Корзо“

Build | пред една недела

Општина Струга објави тендер за избор на градежна фирма што ќе ја реализира реконструкцијата и адаптацијата на улицата „Маршал Тито“ (шеталиште „Корзо“). Во план е изведба на ново шеталиште, на кое ќе...

 Струмица  гас годинава ќе гради нови 14 километри гасоводна мрежа

„Струмица – гас“ годинава ќе гради нови 14 километри гасоводна мрежа

Build | пред една недела

Општина Струмица и Ј.П. „Струмица – гас“ и во 2018 година ќе го продолжат проектот за гасификација, со којшто досега во Струмица се изгради дистрибутивна гасоводна мрежа од 35 километри. За годинава е...

Во јануари за половина се намалил бројот на предвидени станови за градење

Во јануари за половина се намалил бројот на предвидени станови за градење

Build | пред една недела

По минатогодишниот остар пораст , првиот месец од 2018 година ни носи намалена бројка на предвидени станови за градење. Македонските општини во јануари издале одобренија за градење на 233 станови, со вкупна...

Град Скопје сака да гради адреналинска жичница на Кале онаа на Водно може да почека

Град Скопје сака да гради адреналинска жичница на Кале, онаа на Водно може да почека

Build | пред една недела

Адреналинска жичница во должина од 400 метри, на потегот од Музејот на современа уметност до Градскиот парк, би се градела во Скопје. Градската администрација планира да објави тендер за нејзина изградба...

Конкурс за најдобри фотографии од фасади на стари скопски објекти

Конкурс за најдобри фотографии од фасади на стари скопски објекти

Build | пред една недела

Стримон филм ДООЕЛ од Скопје објави Конкурс за избор на најдобрите фотографии инспирирани од фасади на објекти кои го дефинираат вистинскиот идентитет на старо Скопје. Конкурсот е отворен за целата македонска...

Повеќе

GRID.MK не произведува сопствена содржина туку ги анализира релевантните македонски (и светски) веб-сајтови. GRID.MK ги организира, групира, рангира и прикажува содржините од веб-сајтовите согласно дозволените законски и морални норми. Овие функции ги извршуваат компјутерски алгоритми што ги дизајниравме и на кои ќе продолжиме да работиме. Човечкиот фактор нема никакво влијание па затоа можни се грешки.

Контакт · Маркетинг

Copyright © 2010 - 2018 · Приватност