Денеска е Свети Василие Велики  пејте за благословена и родна година

Денеска е Свети Василие Велики - пејте за благословена и родна година

Вечер | пред 2 месеци

Василица се паѓа во периодот на т.н. Некрстени денови, период што трае од Божик до Водици, кога според легендата Исус не бил крстен и ѓаволите се мачеле да го излажат да не се крсти и да не се исполни...

Утре е Свети Василиј Велики  за овој празник се врзуват многу обичаи кои треба да се испочитуваат

Утре е Свети Василиј Велики - за овој празник се врзуват многу обичаи кои треба да се испочитуваат

Прес 24 | пред 2 месеци

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар христијанските верници празнуваат три празници: Обрезание Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година. Според еврејските...

Денеска е Свети Василије денот и кога се слави обрезанието Христово

Денеска е Свети Василије, денот и кога се слави обрезанието Христово

Религија | пред 2 месециДенеска е Свети Василие Велики  пејте за благословена и родна година

Денеска е Свети Василие Велики - пејте за благословена и родна година

Весник | пред 2 месеци

Василица се паѓа во периодот на т.н. Некрстени денови, период што трае од Божик до Водици, кога според легендата Исус не бил крстен и ѓаволите се мачеле да го излажат да не се крсти и да не се исполни...

Василица низ Македонија Некаде со маски некаде со комар

Василица низ Македонија: Некаде со маски, некаде со комар

Фактор | пред 2 месеци

Низ Македонија се празнува Стара Нова година и Василица, празник со различни обичаи во секој крај низ републиката и начини на прославување. Дел од Македонија на овој ден празнува на тој начин што се маскира,...

Дел од моштите на Свети Василиј во црквата Свети Кирил и Методиј

Дел од моштите на Свети Василиј во црквата „Свети Кирил и Методиј“

Нетпрес | пред 2 месеци

Tрадиционално во црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Струмица, пред големиот празник Обрезание Господово и Свети Василиј Велики, се изложуваат на поклонение дел од моштите на овој светец. Моштите ќе бидат...

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

Reporter.mk | пред 2 месеци

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува...

Православна нова година или Стара нова година

Православна нова година или Стара нова година

24 вести | пред 2 месеци

Денес се слави Стара Нова година, а утре е Св. Василиј Велики. Според Јулијанскиот календар, на полноќ се слави Православна Нова година, кај народот попозната како Стара Нова година. Оваа традиција ја...

Дел од моштите на Св Василиј ќе бидат изложени во Струмица

Дел од моштите на Св. Василиј ќе бидат изложени во Струмица...

Нова Македонија | пред 2 месеци

Дел од моштите на Св. Василиј ќе бидат изложени во Струмица Традиционално во црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Струмица, пред големиот празник Обрезание Господово и Свети Василиј Велики, се изложуваат...

Дел од моштите на Св Василиј ќе бидат изложени во Струмица

Дел од моштите на Св. Василиј ќе бидат изложени во Струмица

Канал 5 | пред 2 месеци

Моштите ќе бидат изложени вечерва, а верниците ќе можат пред нив да се поклонуваат во текот на утрешниот ден. Во Струмица се сочувани дел од моштите на Свети Василиј и секоја година пред празникот се изложуваат.

Вечерва е Стара нова година Некои кршат погача со паричка други се коцкаат за среќа

Вечерва е Стара нова година: Некои кршат погача со паричка, други се коцкаат за среќа

ТВ Нова | пред 2 месеци

Православните христијани, вечерва ја дочекуваат православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година.Утре пак е Василица. Василица многумина ја празнуваат како домашна слава, а оние...

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

Република | пред 2 месеци

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува...

Дел од моштите на Свети Василиј во црквата Свети Кирил и Методиј

Дел од моштите на Свети Василиј во црквата „Свети Кирил и Методиј“

Скопје24 | пред 2 месеци

Tрадиционално во црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Струмица, пред големиот празник Обрезание Господово и Свети Василиј Велики, се изложуваат на поклонение дел од моштите на овој светец. Моштите ќе бидат...

Вечерва се дочекува Православната Нова Година  Кои други народи во светот ќе слават со нас

Вечерва се дочекува Православната Нова Година – Кои други народи во светот ќе слават со нас?

Република | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

На Василица задолжитело направете го ова

На Василица задолжитело направете го ова

Прес 24 | пред 2 месеци

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар христијанските верници празнуваат три празници: Обрезание Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година. Според еврејските...

Дел од моштите на свети Василиј ќе бидат изложени во Струмица

Дел од моштите на свети Василиј ќе бидат изложени во Струмица

+Инфо | пред 2 месеци

Традиционално во црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Струмица, пред големиот празник Обрезание Господово и Свети Василиј Велики, се изложуваат на поклонение дел од моштите на овој светец. Моштите ќе бидат...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Точка | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Обичаи и верувања за Василица

Обичаи и верувања за Василица

Скопје Инфо | пред 2 месеци

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар македонскиот народ празнува три празници: Обрезание Господово, Свети Василиј Велики и Православна Нова Година. Според еврејските...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

Канал 5 | пред 2 месеци

Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние кои го носат името на Свети Василиј Велики го слават својот именден. Слично како и на Бадник, на семејната трпеза се крши погача...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Актуелно24 | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

Скопје24 | пред 2 месеци

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува...

Обичаи и верувања за Василица Направете го ова

Обичаи и верувања за Василица: Направете го ова

Прес 24 | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Нетпрес | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Каде и зошто се слави Стара Нова година

Каде и зошто се слави Стара Нова година?

Кајгана | пред 2 месеци

Секоја година празнуваме Нова година двапати. Еднаш го дочекуваме првиот ден од новата година според светскиот календар, а вториот пат празнуваме на вечерта на 13 јануари. Дали знаете зошто ја празнуваме...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

A1on | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

24 вести | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како...

Паричка во лепчето за Бадник или за Василица

Паричка во лепчето за Бадник или за Василица?

GostivarPress.mk | пред 2 месеци

Во Гостивар и околните села најчесто лепче со паричка се прави за Бадник. Кога целото семејство седнува на бадниковата посна трпеза, најстариот во куќата го крши лепчето. Сепак, според православното учење...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Макфакс | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Паричка во лепчето за Бадник или за Василица

Паричка во лепчето за Бадник или за Василица?

GostivarPress.mk | пред 2 месеци

Во Гостивар и околните села најчесто лепче со паричка се прави за Бадник. Кога целото семејство седнува на бадниковата посна трпеза, најстариот во куќата го крши лепчето. Сепак, според православното учење...

Обичаи и верувања за Василица Направете го ова

Обичаи и верувања за Василица: Направете го ова

Сител | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а оние...

Вечер е Стара нова година утре Василица

Вечер е Стара нова година, утре Василица

Кукурику | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар вечерва ќе ја пречекаат Православната или Стара нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат...

Вечер се дочекува Стара Нова Година

Вечер се дочекува Стара Нова Година

Пулс 24 | пред 2 месеци

По повод православната нова година и празникот Обрезание Господово и Свети Василиј Велики, утре во храмовите на Македонската православна црква ќе биде служена света Василиева литургија. Според Јулијанскиот...

Вечерва е Стара нова година а утре Василица

Вечерва е Стара нова година, а утре Василица

+Инфо | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечерва ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Лидер | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Вечерва се дочекува православната Нова година  утре ќе се крши погача со паричка

Вечерва се дочекува православната Нова година - утре ќе се крши погача со паричка

Прес 24 | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Денар | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Флеш | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица...

Нова Македонија | пред 2 месеци

Вечер е Стара нова година, а утре Василица Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски...

Вечер се слави Стара нова година

Вечер се слави Стара нова година

Вечер Прес | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

Независен | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Курир | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

Алсат-М | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како...

Верниците вечерва ќе ја дочекаат Православната нова година

Верниците вечерва ќе ја дочекаат Православната нова година

Скопје Инфо | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како...

Вечерва се чека Православна нова година  Стара нова

Вечерва се чека Православна нова година – Стара нова

GostivarPress.mk | пред 2 месеци

Новата година на 1-ви Јануари се слави според Грегоријанскиот календар, кој е и најприфатен во светот.  Според Јулијанскиот календар пак вечерва на полноќ настапува Православната нова година или Стара...

Вечер е Стара нова година а утре Василица

Вечер е Стара нова година, а утре Василица

Локално | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, или како народски се вика „Српска нова година“, која почнува утре на Василица. Многу...

Вечер се чека Стара нова година утре е Василица

Вечер се чека Стара нова година, утре е Василица

Пост | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Сител | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

Вечерва се слави Стара Нова Година

Вечерва се слави Стара Нова Година

Exclusive | пред 2 месеци

Вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во Македонија, Василица многумина ја празнуваат како домашна слава, а оние...

Вечер се дочекува Стара нова година

Вечер се дочекува Стара нова година

Весник | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

СТАРА НОВА ГОДИНА Кои други народи во светот слават заедно со нас

СТАРА НОВА ГОДИНА: Кои други народи во светот слават заедно со нас?

Рипост | пред 2 месеци

Според Јулијанскиот календар, по кој се водат православните христијани, вечер се дочекува православната нова година, во народот позната уште како и Стара нова година, која почнува утре на Василица. Во...

СТАРА НОВА ГОДИНА Какви се обичаите за овој ден

СТАРА НОВА ГОДИНА: Какви се обичаите за овој ден?

Скопје24 | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар вечер ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава,...

Вечерва е Православната нова година која почнува утре на Василица

Вечерва е Православната нова година, која почнува утре на Василица

Популарно | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечерва ќе ја пречекаат Православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како...

Вечерва е Стара нова година утре Василица

Вечерва е Стара нова година, утре Василица

ТВ 21 | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијанскиот календар вечер ќе ја пречекаат православната нова година, која почнува утре на Василица. Многу македонски семејства Василица ја празнуваат како...

Вечер ќе ја пречекаме Старата нова година Што велат обичаите за овој ден

Вечер ќе ја пречекаме Старата нова година-Што велат обичаите за овој ден?

Женски магазин | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар вечер ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава,...

Во сабота е Василица  ова задолжително треба да се направи

Во сабота е Василица – ова задолжително треба да се направи

Вести24 | пред 2 месеци

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време. Школски другари...

Стара Нова Година Можност за продолжување на прославата

Стара Нова Година: Можност за продолжување на прославата

+Инфо | пред 2 месеци

Старата Нова Година е неофицијален традиционален православен празник и се слави како почеток на новата година според јулијанскиот календар, која, според официјалниот грегоријански календар, паѓа на 14-ти...

Во сабота е Василица  ова задолжително треба да се направи

Во сабота е Василица – ова задолжително треба да се направи

MK News | пред 2 месеци

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време. Школски другари...

Во сабота е Василица  ова задолжително треба да се направи

Во сабота е Василица - ова задолжително треба да се направи

Сител | пред 2 месеци

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време. Школски другари...

Утре е Василица  ова задолжително треба да се направи

Утре е Василица - ова задолжително треба да се направи

Сител | пред 2 месеци

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време. Школски другари...

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

Прес 24 | пред 2 месеци

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува...

Утре е Стара нова година

Утре е Стара нова година

Нетпрес | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а...

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

Вечер | пред 2 месеци

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува...

Утре се слави Стара нова година а во недела Василица

Утре се слави Стара нова година, а во недела Василица

Вечер | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а...

Утре се слави Стара нова година а во недела Василица

Утре се слави Стара нова година, а во недела Василица

Скопје Инфо | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а...

Утре е Василица  ова мора да го знаете

Утре е Василица - ова мора да го знаете

За Се | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар во сабота ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава,...

Утре е Стара нова година ова никако не смеете да го заборавите

Утре е Стара нова година, ова никако не смеете да го заборавите!

Лидер | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а...

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

Република | пред 2 месеци

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува...

Утре е Василица еве зошто треба да вртите лепче со паричка

Утре е Василица, еве зошто треба да вртите лепче со паричка

Република | пред 2 месеци

Св. Василиј е роден во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време. Школски другари...

Утре е Стара нова година а во недела Василица  ова треба да го направите

Утре е Стара нова година а во недела Василица – ова треба да го направите

Вечер Прес | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а...

Утре е Стара нова година а во недела Василица  ова задолжително треба да го направите

Утре е Стара нова година а во недела Василица - ова задолжително треба да го направите

Прес 24 | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а...

Утре на полноќ ја дочекуваме Стара Нова година

Утре на полноќ ја дочекуваме Стара Нова година

Слободна Македонија | пред 2 месеци

Источната Православна Црква сè уште го користи Јулијанскиот календар, па оттаму и прославата на таканаречената Стара Нова година на 13ти  јануари на полноќ .14-ти јануари  е всушност 1 јануари според Јулијанскиот...

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

Весник | пред 2 месеци

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува...

Утре се слави Стара нова година а во недела Василица

Утре се слави Стара нова година, а во недела Василица

Република | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а...

Утре се слави Стара нова година а во недела Василица

Утре се слави Стара нова година, а во недела Василица

Весник | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар утре ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава, а...

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

Скопје24 | пред 2 месеци

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува...

Зошто се меси лепче со паричка на Василица

Зошто се меси лепче со паричка на Василица?

Пулс 24 | пред 2 месеци

Во времето кога Божјиот угодник свети Василиј Велики станал Архиепископ Кесариски, епархот на Кападокија, кој бил многу алчен и груб човек, имал обичај редовно да доаѓа со својата војска и да го ограбува...

Во сабота е Стара нова година ова никако не смеете да го заборавите

Во сабота е Стара нова година, ова никако не смеете да го заборавите

Index24 | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар во сабота ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава,...

Во сабота е Василица внимавајте ова е ЗАДОЛЖИТЕЛНО

Во сабота е Василица, внимавајте ова е ЗАДОЛЖИТЕЛНО!

Вечер | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар во сабота ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава,...

Во сабота е Василица внимавајте ова е ЗАДОЛЖИТЕЛНО

Во сабота е Василица, внимавајте ова е ЗАДОЛЖИТЕЛНО!

Весник | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар во сабота ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава,...

Православна Нова година ова мора секое семејство да го направи во чест на Св Василиј Велики

Православна Нова година, ова мора секое семејство да го направи во чест на Св. Василиј Велики

MK News | пред 2 месеци

Во сабота МПЦ го празнува Св. Василиј Велики, епископ Кесариски. Роден е во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата...

Во сабота е Стара нова година ова никако не го заборавајте

Во сабота е Стара нова година, ова никако не го заборавајте

Вечер | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар во сабота ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава,...

Во сабота е Стара нова година ова никако не смеете да го заборавите

Во сабота е Стара нова година, ова никако не смеете да го заборавите

Република | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар во сабота ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава,...

Во сабота е Стара нова година ова никако не го заборавајте

Во сабота е Стара нова година, ова никако не го заборавајте

Весник | пред 2 месеци

Православните христијани кои се водат според Јулијански календар во сабота ќе ја пречекаат Православната или Старата нова година. Голем број македонски семејства Василица ја празнуваат како домашна слава,...

GRID.MK не произведува сопствена содржина туку ги анализира релевантните македонски (и светски) веб-сајтови. GRID.MK ги организира, групира, рангира и прикажува содржините од веб-сајтовите согласно дозволените законски и морални норми. Овие функции ги извршуваат компјутерски алгоритми што ги дизајниравме и на кои ќе продолжиме да работиме. Човечкиот фактор нема никакво влијание па затоа можни се грешки.

Контакт · Маркетинг

Copyright © 2010 - 2018 · Приватност