УГОРЕ ВИСОКО УДОЛУ ДЛАБОКО: Што ќе наследи Заев во економијата?

пред една недела - Фактор

По долгата политичка криза на економијата ќе и треба време за да закрепне. Во периодот што следува новата Влада треба да се насочи кон ревитализација на економијата и санирање на последиците од политичката...

Уште неродени, задолжени со над 2 000 евра

пред една недела - Локално

Државниот и јавниот долг на Македонија се сè уште во одржливи рамки, но блиску до границата на одржливост зашто поголем дел од фискалниот простор е веќе искористен, оценува невладината организација “Фајнанс...

Јавниот и државен долг се уште на одржливо ниво, сметаат аналитичарите

пред една недела - Прес 24

Државниот и јавниот долг сеуште на одржливо ниво, покажуваат истражувањата. Заклучно со 2016 година јавниот долг достигна 4,7 милијарди евра или 47,8 проценти  од БДП. Според аналитичарите  простор за...

Внимателно менаџирање со кредитите и јавните финансии

пред една недела - 24 вести

Следната Влада ќе наследи стеснет простор за задолжување, според експертите се приближуваме до црвената линија на јавен долг каде тој станува неодржлив. Според анализите на Фајнанс тинк, 51 отсто од бруто...

Одржливи граници на јавниот и државниот долг

пред една недела - МТВ 1

Студијата на невладината „Фајнанс тинк“ покажала дека одржливи граници на македонскиот државен долг се од 41 до 48,7% од БДП. Додека за јавниот долг одржливо ниво е меѓу 51 и 59,2%. Според податоците на...

Новата Влада на Македонија нема да смее да се задолжува со нови кредити

пред една недела - Таратур

Идната Влада скоро и да нема да смее да се задолжува. Ако економскиот раст е под три отсто годишно, државниот долг во кој влегува и долгот на владата, на општините и на јавните фондови ќе смее да се зголеми...

За осум години долгот зголемен двојно

пред една недела - Телма

Новата влада ќе има многу мал простор  за зголемување на долгот. Анализите покажуваат дека одржливото ниво на државниот долг кој Македонија е способна да го враќа се движи помегу 41 % и 48,7% од БДП. Блиску...

Трошоците на државата за камати се зголемиле двојно за последните осум години

пред една недела - Кајгана

Одржливите граници на македонскиот државен долг се помеѓу 41% од БДП и 48,7% од БДП, а земајќи ја предвид просечната разлика помеѓу државниот и јавниот долг, границите на одржливост на македонскиот јавен...

„Фајненс тинк“ : Јавниот долг да се стабилизира на ниво од околу 50 отсто од БДП

пред една недела - Утрински

Во последните години Македонија е изложена на растечко темпо на задолжување, што придонесе државниот и јавниот долг да се зголемат двојно во релативно краток временски период. Според податоците на Министерството...

Трошоците на државата за камати се зголемиле двојно за последните осум години

пред една недела - Макфакс

Одржливите граници на македонскиот државен долг се помеѓу 41% од БДП и 48,7% од БДП, а земајќи ја предвид просечната разлика помеѓу државниот и јавниот долг, границите на одржливост на македонскиот јавен...

Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи?

пред една недела - Фактор

Денес, FINANCE THINK - Институтот за економско истражување и политики - Скопје, на пресконференција Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи? Ги претстави резултатите од истражувањето “Одржливост...

„Фајненс тинк“: Дали македонските државен и јавен долг се одржливи?

пред една недела - Reporter.mk

Прес конференција на тема Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи: Денес, FINANCE THINK – Институтот за економско истражување и политики – Скопје, на пресконференција Дали Македонските државен...

„Фајненс тинк“: Дали македонските државен и јавен долг се одржливи?

пред една недела - Либертас

Прес конференција на тема Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи: Денес, FINANCE THINK – Институтот за економско истражување и политики – Скопје, на пресконференција Дали Македонските државен...

Идната Влада скоро и да нема да смее да се задолжува

пред една недела - Алсат-М

Идната Влада скоро и да нема да смее да се задолжува. Ако економскиот раст е под три отсто годишно, државниот долг во кој влегува и долгот на владата, на општините и на јавните фондови ќе смее да се зголеми...

Јавниот и државен долг се уште на одржливо ниво, сметаат аналитичарите

пред една недела - Сител

Embedded video for Јавниот и државен долг се уште на одржливо ниво, сметаат аналитичарите Државниот и јавниот долг сеуште на одржливо ниво, покажуваат истражувањата. Заклучно со 2016 година јавниот долг...

КЛИКНИ